Aron Emilsson (Replik)

Informasjon

Speech type
Replikk
Speech number
18
Person
Speaker role
Nordisk Frihed
Date

Fru president!

Norden utmärks av en exceptionellt hög tillit, inte för inte kallad just det nordiska guldet. Det är normer, tillit och nätverk som har byggt vår starka sociala tillit genom historiens gång och möjliggjort just vår välfärdsmodell.

En viktig slutsats för att upprätthålla tillit, minska korruption och stärka legitimiteten för den solidariskt finansierade välfärdsmodellen är att bland annat förhindra parallellsamhällen och integrera invandrare både på arbetsmarknaden och i nordiska värderingar och språkförståelse. Likhet ger tillit, och fripassagerare i det sociala systemet minskar den allmänna tilliten och underblåser korruption.

Norden har upplevt en historiskt hög invandring. De nordiska länderna har hanterat det olika. I Sverige går många som fått avslag på sin asylansökan under jorden i dag. Hur påverkar det passfriheten och risken för nya gränskontroller mellan oss? Vi vet inte uppsåt, bakgrund eller mål hos dem som stannar och rör sig i Norden som tillståndslösa.

Vilka verktyg skulle till exempel statsminister Sohlberg se för att åtgärda problemet och minska risken för att nya gränskontroller uppstår i stället för rivning av gränshinder?