Sara Olsvig (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
22
Person
Speaker role
1. viceformand for Naalakkersuisut, Grønland
Date

Tak. Jeg syntes, det var nogle meget vigtige emner, som spørgeren kom ind på. Norden er jo, som vi alle sammen ved, gået forrest i forhold til mindretals rettigheder og ligestilling. Derfor kom jeg også i min tale ind på spørgsmålet om, hvem det er, vi mangler i denne sag.

Kigger vi rundt, kan vi se, at vi jo faktisk mangler nogle folk. Vi mangler de samiske folk, og vi mangler de samiske parlamenter, og jeg mener, at det er en nordisk udfordring og en udfordring for Nordisk Råd, at vi mangler et folk fra vores eget område.

I forhold til kernevåben og den udfordring, det er, må vi også i Norden lade vores klare stemme høre for beskyttelse af befolkningerne i hele verden. Det er netop kernevåben, som er en trussel for mindretalsbefolkninger; det er i oprindelige folks lande, man tester; det er også et ligestillingsspørgsmål, for det er kvinder og piger, som berøres mest af stråling på deres krop. Så her vil min opfordring være, at vi i Norden, selv om vi kommer fra forskellige positioner, rent faktisk indleder den dialog om, hvordan vi får mindsket beholdningen af kernevåben i verden. Det er et område, vi ikke kan lade være med at diskutere. Tak.