Stefan Löfven (Svar på replik)

Informasjon

Type
Svar på replikk
Tale nummer
34
Speaker role
Statsminister, Sverige
Dato

Fru president! Det är oerhört viktigt att vi utvecklar det försvarspolitiska samarbetet också i EU. Att vi har olika typer av samarbeten är egentligen inte så konstigt. Också i ett EU-perspektiv kan vi se att länderna har olika lösningar: Några är med i euron, några är med i försvarssamarbetet och några är med i Schengen, och det är inte alltid samma länder. Det viktiga är att de olika samarbetena inte spränger EU – det som i framtiden av allt att döma blir EU-27.

Att EU och Nato har ett samarbete är inget konstigt. De EU-länder som är med i Nato säger också att de inte vill ha något nytt som överlappar det nuvarande Nato, utan de vill se Nato och EU åtskilda, vilket ju är fullt naturligt. Det EU-samarbete som vi har på det försvars- och säkerhetspolitiska området kommer att vara ett samarbete där nationerna själva väljer hur mycket de vill gå in med och på vilket sätt de vill göra det.

Däremot är det viktigt att vi är överens om att ta ett större gemensamt ansvar för försvaret av Europa. Det behöver vi göra, men det får inte ske genom att vi dubbelarbetar med Nato.

Låt mig också lägga till att det är viktigt att vi håller koll också på den transatlantiska länken, så att det samarbetet också bistår. Jag har hittills inte från den amerikanska sidan hört att det faktum att Sverige står utanför Nato – jag kan ju bara prata för Sverige här – skulle utgöra ett stort problem. Sverige väljer att stå utanför Nato. Vi gör det med tillägget att vi samtidigt ska höja vår egen försvarsförmåga. Vi gör det successivt nu. Vi tillför försvaret mer resurser. Vi gör det också i ett antal samarbeten, och i det ingår EU.