Kati Systä (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
181
Speaker role
Ungdommens Nordiske Råd
Date

Tack, herr president! Och tack förmöjligheten att kommentera. Strategins insatsområden är ytterst relevanta här i hela Norden. Vi bör aktivt inkludera utsatta barn i våra samhällen, stöda civilsamhället, vars del barn och unga i allra högsta grad är, och öka kompetensen om ungdomsfrågor. I kärnan av alla dessa är ungas deltagande.

Enligt redogörelsen är det viktigt att uppmärksamma och tydliggöra när och i vilka processer man kan och bör integrera ett barnrätts- och ungdomsperspektiv. En tumregel enligt redogörelsen är att ju mer barn och unga påverkas av ett beslut, desto mer borde de göras delaktiga. Elva av ministerrådets femton sektorer ansåg att deras arbete påverkar barn och unga, medan tre hade svårt att se att deras arbete relaterade till barn och ungas livsvillkor. Men jag har väldigt svårt att se områden som inte påverkar oss unga, men jag är glad att så många unga har involverats på olika sätt i olika projekt, och att sektorerna i varierande grad har involverat barnrätts- och ungdomsperspektiv i sitt arbete.

Som president Lundberg konstaterade när hon besökte UNR:s session här i helgen så debatterar unga alla sorters frågor, och på detta sätt är allting ungdomspolitik. Därför är det glädjande att se att ministerrådet vill lägga vikt på forsatt arbete och stöda sina sektorer i ökad medvetenhet om hur deras arbete påverkar barn och unga. Och jag hoppas att barnrättsperspektiv och ungas rättigheter tas i beaktande i större grad och är med i alla sektorers verksamhet oberoende om det handlar om utbildningspolitik eller försvarssamarbete. Jag är helt säker på att ungas större involvering leder till och skapar större kunskap om hur olika frågor påverkar ungas liv. Tack.