Rasmus Ling (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
413
Person
Speaker role
Kontrolkomiteens talsperson
Date

Herr president! Jag ska föredra detta från kontrollkommittén. Det är lite speciellt, då det är Jan Lindholm som har varit ordförande för kontrollkommittén. Han har nu slutat, så jag ska i stället försöka ge en redogörelse.

Kontrollkommittén har under 2017 hållit fyra möten. Kontrollkommittén har följt en plan som inneburit besök vid de nordiska institutionerna med syfte att belysa vilken nordisk nytta de skapar. Man har bland annat besökt Kulturcentret i Nuuk på Grönland.

Kommittén har årligen bjudit in organisationernas organ att komma med förslag på utredningar. För 2017 beslutade kommittén att titta närmare på Nordiskt journalistcenter och vilken nordisk nytta det har. Uppdraget, som utfördes av ett konsultföretag, Lunicore, resulterade i två rapporter som båda överlämnats till Nordiska ministerrådet och till NJC. Rapporterna resulterade i ett antal rekommendationer: tydligare mål för verksamheten för Nordiska ministerrådet, ökat nordiskt fokus i kursinnehållet genom multinordiskt deltagande, krav på NJC på redogörelse för vilka aktiviteter bidraget finansierar och vad aktiviteterna syftar till, förlängning av projektkontrakt mellan NJC och Nordiska ministerrådet och implementering av uppföljning av kursdeltagare i samtliga projekt. Man har också granskat tolv årsrapporter från nordiska institutioner, och det har inte funnits några större anmärkningar i någon av dessa rapporter.

Med anledning av årsrapporterna har kontrollkommittén valt att under 2018 titta närmare på den gemensamma administrativa organisation som de tre institutionerna i Oslo har bildat. Kontrollkommittén har också blivit presenterad och gått igenom samtliga beviljningsbrev till institutionerna. I detta sammanhang har kontrollkommittén klarat måluppfyllelsen hos institutionerna, vilken kan konstateras ha varit mycket hög.

Kontrollkommittén har gått igenom den danska riksrevisionens rapport för Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Nordiska kulturfonden, samtliga utan anmärkning.