Maarit Feldt-Ranta (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
415
Speaker role
Viceordførende i Valgkomiteen
Date

Tack, president! Jag presenterar förslaget. För det första vill jag säga att arbetet i valkommittén har gått i väldigt god anda. Det är viktigt att rådet känner till att utöver den parlamentariska representationen och mandatfördelningen som baserar sig på gruppernas storleksordning och mandat behövs det också en hel del förtroende och tillit så att vi också kan balansera det här arbetet så att alla känner att de blir delaktiga och att de här fördelningarna är rättvisa, för det går inte att avgöra de här mandaten med en matematisk millimeterrättvisa.

I år har vi haft en speciell utmaning med tanke på att de två största grupperna, det vill säga mittengruppen och s-gruppen, har varit lika stora. Läget var samma i fjol höstas, och förra hösten kom vi överens att socialdemokraterna får vara större, och nästa år är det mittengruppens tur, och så har vi avgjort den här frågan också i år. Det här hoppas jag att rådet tar med sig också framöver när det nya ledarskapet i valkommittén ska arbeta nästa år, det vill säga att förutom matematik så behöver vi också tillit och respekt sinsemellan.

De övriga utmaningarna i år har varit att vi har haft val både i Norge och på Island förra veckans lördag, och det vill säga, vi har inte haft möjlighet att fullt ut ha resultatet från det isländska valet då vi har byggt upp den här helheten. Men vi har kommit i land och har ett förslag som är enhälligt.

En viktig aspekt också i Nordiska rådet är förstås det att vi försöker nå en jämn könsbalans. För tillfället är rådet väldigt mansdominerat, vilket vi ingenting har emot, men det är bara det att det försvårar det här pusslet. Vi har 55 män i rådet och 32 kvinnor. Ändå har vi på något sätt lyckats balansera upp det på ordförandeposterna, det vill säga vi har 6 män och 6 kvinnor på ledarskapsposterna, vilket vi välkomnar.

Ordförandeposterna har landsvis delats på det sättet att Sverige och Norge har de flesta ordförande- och vice ordförandeposterna, Sverige 5, Norge 3, Danmark har 2 och Finland och Island har båda 1 post. Vidare kan vi konstatera att 2018 övertar Norge presidentskapet i Nordiska rådet. Den norska delegationen har nominerat Michael Tetzschner till president, och Martin Kolberg till vice president i Nordiska rådet 2018.

Vi i valkommittén ställer oss naturligtvis bakom dessa nomineringar och föreslår att Michael Tetzschner väljs till president och Martin Kolberg väljs till vice president.