195. Jeppe Kofod (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
195
Person
Speaker role
Danmarks udenrigsminister
Date

Tak for det. Kære præsidium, kære medlemmer af Nordisk Råd, kære ministerkolleger.

For omkring 30 år siden talte man om the end of history. Nu kan man tale om the return of history rundtom i Europa. Nu taler man om - og det gjorde man også dengang for 30 år siden - a ring of friends i Europa, nu taler man om a ring of fire. Det regelbaserede internationale samarbejde er under større pres. Den geopolitiske armlægning mellem stormagterne tiltager; det vanskeliggør progressive internationale svar på fælles udfordringer, og det forstærker spændinger mod øst og syd og endda i nord.

I denne tid er der derfor al mulig grund til at stå sammen i Norden og til at videreudvikle vores nordiske udenrigspolitiske samarbejde. Sammen skal vi presse på for internationale svar på klimaudfordringer, konflikter med flygtningestrømme, der risikerer at underminere de nordiske velfærdssamfund, som det har taget generationer for os at opbygge. Jeg kunne også fremhæve mange andre udfordringer, hvor vi skal stå sammen i Norden, men lad mig i stedet for fokusere på én i mit korte indlæg.

Situationen i Syrien har i årevis været hjerteskærende og dybt frustrerende at følge, men selv efter syriske standarder har udviklingen de seneste uger jo været dramatisk. Den tyrkiske operation risikerer at slukke de små glimt af lys, vi var begyndt at se i konfliktens mørke. Vi har opnået betydelige fremskridt i kampen mod ISIL, men den tyrkiske operation truer med at trække tæppet væk under koalitionens indsats efter et langt og svært forløb. De forskellige parter er så nået til enighed om at nedsætte en forfatningskomité, men Tyrkiets operation truer med at underminere alt det her.

Må jeg sige til jer: Det er vigtigt, at vi står sammen om et klart signal til Tyrkiet og fordømmer den operation, der har været. Det er vigtigt, at vi gør det i Norden, det er vigtigt, at vi gør det i Europa som helhed. Det er vigtigt, at vi viser, at der er en anden vej end krig i Syrien, nemlig en fredelig politisk løsning.

Jeg kan se, at min taletid er ved at være gået, men jeg vil bare til allersidst nævne, at i den tid, vi lever i, er der brug for, at vi i Norden har en stærk og progressiv stemme. Der er brug for, at der er nogle, der står op for en regelbaseret verdensorden, for multilaterale institutioner, for politiske løsninger, for fredsløsninger frem for krig. Og det er noget af det, som vi tager med. Tak for ordet.