361. Lulu Ranne (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
361
Person
Speaker role
Nordisk Frihed
Date

Ärade president! Jag återkommer till de ord jag sa i går. Vi måste ha effektfulla åtgärder när vi kämpar med miljö- och klimathot. Vi måste vara miljö- och klimatrealister.

De nordiska ländernas koldioxidutsläpp är enbart 0,5 procent av världens koldioxidutsläpp. Det skulle alltså inte hjälpa om vi slutade andas här i Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island. Vi måste satsa på globala avtal.

Norge vill bli kolneutralt år 2030, Finland år 2035 och Sverige år 2045. Om dessa länder nu skulle vilja nå sina mål och bli av med fossila bränslen skulle det behövas 15 nya kärnkraftverk som det som nu byggs i Finland, Olkiluoto. Det kommer att kosta 9 miljarder euro och har byggts i 15 år.

Nu är vi här i Sverige, och därför hade jag velat fråga statsminister Löfven om den svenska miljöpolitikens realism. Nu är han tyvärr inte här, men kanske frågorna når honom i alla fall. Ni har nämligen två flodhästar i det svenska vardagsrummet. Först är det kärnkraften. Hur tänker ni ersätta den kärnkraft som nu läggs ned? Varifrån kommer de ersättande 60 terawattimmarna? Grundelkraften kan inte ersättas med sol- och vindkraft. Sedanär det förbränningen av avfall. En stor del av fjärrvärmen i Sverige baseras på avfallsförbränning. EU:s bestämmelse om återvinningsgraden kommer att bli strängare, och förbränning kommer inte att accepteras som nu. Hur tänker ni lösa det problemet?

Vi  måste skydda och ta hand om vår miljö tillsammans, men våra åtgärder måste vara effektiva och verka på rätt sätt. Vi måste ta hand om välfärden, ekonomin och milljön samtidigt. Vi kan inte köra ned de nordiska väldfärdsstaterna med orealistisk klimatpolitik.