Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Ålänningen Britt Lundberg leder Mittengruppen i Nordiska rådet

18.08.16 | Nyhet
Britt Lundberg
Photographer
Gustav Mårtensson
Britt Lundberg, centerpartist och lagtingsledamot från Åland, valdes på torsdagen till ny ordförande för Mittengruppen i Nordiska rådet. Hon efterträder finländaren Carl Haglund, som har lämnat politiken.

Britt Lundberg valdes till ordförande vid Mittengruppens möte i Stockholm. Hon har varit engagerad i Nordiska rådet sedan våren 2016 och har varit ledamot i Nordiska rådets Utskott för kunskap och kultur i Norden. Lundberg är tidigare talman och åländsk minister.

- Mittengruppen ska jobba med det som är viktigt för människorna i Norden. Det ska vara attraktivt att leva, arbeta och driva företag i Norden. Våra initiativ ska leda till resultat, säger Britt Lundberg.

- Det är ett högt betyg att ha ett spann av 24 partier i Mittengruppen, men det ställer också stora krav på gruppen. Att ta tillvara gruppens breda visdom är inte att rusa iväg och göra populistiska drag, utan Mittengruppen ska ta sig fram med respekt för mångfald och lyssna in nordborna. Det finns en stor tilltro till oss nordbor, det ska vi ta tillvara och stärka vår röst i ett svajande EU.

Mittengruppen är en av fem partigrupper i Nordiska rådet. Till gruppen hör centerpartier, liberala, kristdemokratiska och gröna partier i Norden. Mittengruppen är vid sidan av den socialdemokratiska gruppen störst i Nordiska rådet med 25 medlemmar.