Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

2007 Sara Stridsberg, Sverige: Drömfakulteten

2007 Sara Stridsberg, Sverige: Drömfakulteten

Om författaren

Sara Stridsberg debuterade som författare med den kritikerrosade romanen Happy Sally 2004, en berättelse om Sally Bauer, den första skandinav som simmade över Engelska kanalen. Sara Stridsberg har bland annat översatt SCUM-manifestet till svenska. Hon har också verkat som journalist och dramatiker.

Om det vinnande verket

Drömfakulteten utkom 2006 som Sara Stridsbergs andra roman, en fiktiv berättelse om Valerie Solanas, den kvinna som för eftervärlden är känd för att hon på sextiotalet skrev det extremfeministiska manifestet SCUM (Society for Cutting Up Men). I Drömfakulteten är fiktionen att Sara Stridsberg besöker Valerie Solanas under hennes sista tid i livet, på ett hotellrum i horkvarteren i San Fransisco. Solanas berättar där sin autentiska historia för författaren. Vi får följa Valerie Solanas genom hennes svåra barndom, fram genom livet. På sextiotalet träffar hon Andy Warhol och deras samarbete leder så småningom till ett mordförsök på konstnären. Valerie Solanas tas in för tvångsvård på mentalsjukhus, hamnar så småningom i fängelse, innan hon 52 år gammal dör i det hotellrum, där författaren träffade henne i romanen.

Drömfakulteten

Publicerad av: Albert Bonniers Förlag 

Publikationsår: 2006

Det här är vad bedömningskomittén sade

"Drömfakulteten" är en brinnande roman med många bottnar. Berättelsens nav utgörs av den extrem-feministiska ikonen Valeri Solanas och hennes på många sätt tragiska livsöde. Stridsberg blandar dokumentärt material och fri fiktion i en febrigt vibrerande prosa. Drömfakulteten bär underrubriken ’’tillägg till sexualteorin’’, och romanen är en svidande uppgörelse med de olika förtryckarmekanismer som verkar i samhället. Sitt allvarliga ämne till trots är Drömfakulteten en roman som bärs fram av en enorm energi och språklig lusta.