Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

1985 Antti Tuuri, Finland: Pohjanmaa

1985 Antti Tuuri, Finland: Pohjanmaa
Katja Lösönen

Om författaren

Antti Tuuri, diplomingenjör och författare, är född i Kauhava i Österbotten. Han har bland annat skrivit filmmanus, operalibretton och teaterpjäser, men är framförallt känd som en brett episkt inriktad romanförfattare. Många av hans romaner har filmats, exempelvis Vinterkriget som behandlar det finska vinterkriget och som blev en av de största finska filmsuccéerna genom tiderna. Han har också varit verksam som översättare och har bland annat översatt isländska sagor till finska.

Om det vinnande verket

En dag i Österbotten handlar verkligen om just en enda dag, men romanen hinner ändå ge en exposé över mera långsträckta samhällsförändringar, och skildra hur människorna försöker anpassa sig till de nya förhållandena. Författaren målar med bred pensel upp ett historiskt samhällsperspektiv, men är inte heller främmande för de mer personligt humoristiska aspekterna i tillvaron. Tuuri byggde sedermera ut romanen till en omfattande svit som skildrar en familj från Kauhava genom flera generationer. Bland annat får man lära känna finska emigrantmiljöer i Kanada.

Pohjanmaa (En dag i Österbotten)

Publicerad av: Förlaget Otava 

Publikationsår: 1982

Det här är vad bedömningskomittén sade

I sin roman "Pohjanmaa" (En dag i Österbotten) beskriver Antti Tuuri i en knapp, humorfylld stil och med bakgrund i konfliktfyllda skeden i Finlands historia kontrasten mellan en gammal samhällsordning och en ny samt motsättningar mellan generationer och mellan man och kvinna.