Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

2001 Jan Kjærstad, Norge: Oppdageren

2001 Jan Kjærstad, Norge: Oppdageren

Om författaren

Jan Kjærstad är född i Oslo, har en examen i teologi och debuterade 1980 med novellsamlingen Kloden dreier stille rundt. Kjærstad är en filosofiskt inriktad epiker som skärskådar den moderna människan och hennes relationsproblem. Han har skrivit nio romaner, deltagit i många litteraturprojekt men också varit verksam som kritiker. Kjærstad har belönats med flera kända priser, bland annat Doblougska priset som delas ut av Svenska Akademien.

Om det vinnande verket

Upptäckaren satte punkt för trilogin om TV-personligheten Jonas Wergeland. De två tidigare verken i serien hette Förföraren och Erövraren, och alla tre beskriver en TV-producent och hans vardag som är kantad av stora framgångar yrkesmässigt. Han liv ställs på ända när han efter en resa kommer hem och finner sin hustru död, badande i blod. Efter att ha avtjänat ett sju år långt fängelsestraff för mord återvänder han till ett stillsammare liv än tidigare. Han inbjuds att följa med en båt längs Norges kust för att tillsammans med en grupp unga människor genomföra ett forskningsprojekt om Norge. En av dessa ungdomar har tagit på sig ännu en uppgift, nämligen att utforska Jonas Wergeland. Hon vill förstå varför han utförde mordet – om han nu verkligen gjorde det?

Oppdageren

Publicerad av: Förlaget Aschehoug 

Publikationsår: 1999

Det här är vad bedömningskomittén sade

I romanen følger vi Jonas Wergeland på en oppdagelsesreise gjennom Norge, som også er en reise i vår nære fortid. Kjærstads stil er dypt original og nyskapende, og teksten gir leseren både store utfordringer og rike lesegleder.