Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

2003 Eva Ström, Sverige: Revbensstäderna

2003 Eva Ström, Sverige: Revbensstäderna

Om författaren

Eva Ström är född på Lidingö utanför Stockholm. Hon är utbildad läkare, men 1988 lämnade hon läkaryrket för att bli författare på heltid. I början av 2010 invaldes hon som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, i klassen för humaniora och för framstående förtjänst om vetenskap. Sin litterära debut gjorde hon 1977 med diktsamlingen Den brinnande Zeppelinaren. Hittills har hon utgivit nio diktsamlingar och fyra romaner.

Om det vinnande verket

Revbensstäderna beskriver med känslig klarsynthet existensen av några människor som lever på samhällets ytterkant. Hon tar läsaren med till den engelska kustens städer, där hon tecknar människoporträtt med inlevelse och ömhet. Här möter vi flyktingpojken som tar sitt liv, alkoholisten som kräks blod och pedofilen som försöker utröna sin läggning. Människoskildringarna stannar dock inte vid personligheterna utan går vidare in i människokroppen rent fysiologiskt. Det poetiska bildspråket tar sig ofta uttryck i medicinskt anatomiska termer: musklerna, blodet, revbenen. Här finns också de bibliska referenserna – på gymmet med dess vältränade kroppar flyter Kristi blod.


Revbensstäderna

Publicerad av: Albert Bonniers Förlag 

Publikationsår: 2002

Det här är vad bedömningskomittén sade

Eva Ström är en säregen röst i det svenska diktlandskapet. Hon är en föregångare för en yngre generation poeter och hon befinner sig i ständig förnyelse. Hon undersöker språkets gränser och utforskar ordens möjligheter. "Revbensstäderna" utmärks av hennes gripande djärvhet, intensitet, fysikalitet och klarhet med vilken hon skildrar människans villkor i dagen värld.