217. Jouni Ovaska (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
217
Person
Speaker role
Midtergruppen
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Herr president! Det är bra att vi har kunnat nå en budgetkompromiss i år på samma sätt som vi gjorde förra året, men kompromissen är tyvärr enbart en kortvarig lösning för de verksamheter som drabbas hårdast av nedskärningarna. Från mittengruppen har vi sagt att vi inte kan godkänna de mest dramatiska nedskärningarna utan att få veta konsekvenserna. Det är så många små kulturverksamheter vars stöd dras ned totalt under fyraårsperioden. För vissa verksamheter är stödet från ministerrådet livsviktigt med tanke på deras överlevnad.

Gällande budgeten för både 2023 och 2024 anser mittengruppen att vi skall fortsätta kompensera för de verksamheter som förlorar hela det nordiska bidraget på grund av den fyraåriga ramen. Vi skall fortsätta kompensera ända tills vi fått en konsekvensbedömning.

Ytterligare föreslår vi med tanke på 2024 att ministerrådet avsätter medel till en genomgång av Helsingforsavtalet. Precis som det har sagts tidigare i dag anser vi att avtalet skall moderniseras i takt med den förändrade verkligheten, de ändrade behoven och efterfrågan på nordiskt samarbete där även civil krisberedskap, gemensam krishantering och utrikes- och säkerhetspolitik ingår.