13.
Huippukokous pääministerien kanssa

13.1.
Keskusteluasiakirja Pohjoismaiden neuvoston huippukokoukseen 2021, asiakirja 4/2021

222
Annette Lind
Puheenvuoro

Det næste punkt på dagsordenen er punkt 13, topmøde med statsministrene, og vi skal drøfte, hvad vi i Norden kan lære af coronakrisen, og hvordan vi styrker samarbejdet fremadrettet.

228
Christian Juhl
Vastauspuheenvuoro

Det er bare kort: Jeg er meget interesseret i at høre, hvad det er for nogle aftaler, der er lavet i nordisk regi, for vi har jo råbt på løsninger.

232
Katrín Jakobsdóttir
Varsinainen puheenvuoro

Kæru vinir. Í dag erum við að tala um inntak norræns samstarfs og hvaða lærdóma við getum dregið af þeim áskorunum sem við höfum staðið frammi fyrir í gegnum heimsfaraldur.

233
Linda Modig
Vastauspuheenvuoro

Fru president! Tack för anförandet, Katrín Jakobsdóttir! Som svensk är jag oändligt tacksam över att Island behandlade alla på samma sätt. I Island valde man att testa alla.

235
Mikko Kinnunen
Vastauspuheenvuoro

Hyvä presidentti ja rouva Jakobsdóttir! Sanoitte, että meidän tulee vahvistaa kielten oppimista ja opettamista kaikilla tasoilla, ja se on tärkeä perusta.

240
Kjell-Arne Ottosson
Vastauspuheenvuoro

Fru president! Jag har i mina tidigare inlägg påtalat det totala haveri som vi som bor i gränsområdena har upplevt under den här pandemin. Vardagslivet har prövats stenhårt.

242
Bertel Haarder
Vastauspuheenvuoro

Det var præcis det samme, som Kjell-Arne Ottosson nævnte. Vores ønske i Nordisk Råd er jo ikke at kritisere alting og sige, at regeringerne har gjort det dårligt.

248
Anders Eriksson
Vastauspuheenvuoro

Tack fru president! Jag ska ta det så kort som möjligt. Jag noterade att statsminister Jonas Gahr Støre sade att de nordiska länderna har klarat sig bra i pandemin om man jämför med andra områden.

250
Anna Hallberg
Varsinainen puheenvuoro

President! Jag är här i dag i statsminister Stefan Löfvens ställe. Som ni känner till pågår just nu Socialdemokraternas kongress i Sverige, där en ny partiledare väljs.

251
Lorena Delgado Varas
Vastauspuheenvuoro

För att rädda jobben under pandemin lades det rejäla budgetar för att ge möjligheten att permittera arbetare. Vi var för permitteringar, och det har räddat jobb.

261
Hans Wallmark
Vastauspuheenvuoro

Fru president! Efter repliken till mig från Norges statsminister såg jag att de svenska socialdemokraterna applåderade flitigt när den stängda gränsen och de stoppade människorna hyllades.

266
Gunilla Carlsson
Puheenvuoro

Fru president! Tack till statsministrarna för alla era redogörelser! Jag villl också rikta ett stort tack till Jan-Erik Enestam för rapporten.

268
Wille Rydman
Puheenvuoro

Värderade president! Coronakrisen har inneburit svåra tider för oss alla. Den har också varit en stor utmaning för det nordiska samarbetet.

270
Aron Emilsson
Puheenvuoro

Fru president! Nordens sak är vår gemensamma. Vi utgör både en familjär och en geografisk samhörighet.

271
Puheenvuoro

I, der har livet foran jer, passer på dem, der har livet bag sig. I udviser et samfundssind, der redder menneskeliv. Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen i vinter.

272
Alexander Grandt
Puheenvuoro

Tak for ordet, formand. To amerikanske præsidentvalgkampe er forsøgt at blive influeret af udenlandske kræfter gennem misinformation og fake news.

273
Anders Eriksson
Puheenvuoro

Tack, fru president! Jag ska börja med att berätta om två konkreta exempel när vi har äran att ha statsministrarna här.

274
Puheenvuoro

Det meste er sagt nå, og det meste er svart ut. Jeg har likevel behov for å påminne oss om Ministerrådets egen Visjon 2030, som ble vedtatt i august 2019.

275
Simon Holmström
Puheenvuoro

President!. Jag ställde denna fråga till samarbetsminister Hallberg i somras, men hon var dessvärre förhindrad att svara på grund av regeringskrisen då. Nu testar jag igen.

276
Cecilie Tenfjord Toftby
Puheenvuoro

Fru president! Vi är på väg att lägga pandemin bakom oss. I dag är frågan: Gjorde vi rätt? Vad kunde vi ha gjort bättre? Vad gör vi nästa gång?

277
Puheenvuoro

Den høge tilliten til helsestyresmaktene i dei nordiska landa har ført til høg organisasjonsgrad. Difor har me kunna letta på smittevernstiltaka.

278
Jonas Gahr Støre
Vastauspuheenvuoro

Det har ikke vært konsultert mellom statsministrene, så nå tar jeg det på min intuisjon. Det er følgende: Norden har en stolt historie hvor grenser ikke betyr noe for menneskers bevegelse.