Hans Walmark (Replik)

Informasjon

Speech type
Replikk
Speech number
9
External speaker
Hans Walmark
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

President!

Det är gott att höra Lars Løkke Rasmussen – ännu en nordisk borgerlig statsminister, och vi kan väl hoppas på ytterligare någon i Norden framöver.

Statsministern pekade på det visionära och underströk det när det gäller det internationella. Tre av de fem nordiska länderna är med i EU. Tre av de fem nordiska länderna är också med i Nato. Det är väsentligt när man talar om försvarssamarbete, som statsministern gjorde. Det finns en stor potential att fördjupa detta i Norden.

Nato är ingenting långt borta utan något hemma. Det är Norge, Danmark och Island.

Statsministern pekade också på att man flyttar ut jobb. Det kan man naturligtvis göra. Det centrala för politiken borde ju vara hur man skapar jobb. Mycket av den politiska debatten i alla våra nordiska länder borde handla om hur vi skapar förutsättningar för jobb. Där skulle jag vilja ställa en fråga till den danske statsministern. Danmark används ju ofta som ett gott exempel – det handlar om flexicurity och en del annat.

Vilket råd skulle den danske statsministern ge sina nordiska kolleger för att vara med och skapa förutsättningar för jobb och tillväxt, där Danmark har varit ett gott exempel?