Jan Lindholm (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
271
Person
Speaker role
Midtergruppen
Date

Herr president! Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Utan vatten inget liv, brukar man säga, vilket inte längre är helt sant men ändå ganska relevant för oss människor.

Men vatten är inte enbart ett livsmedel. Vi har exempelvis byggt vårt samhälle, som är helt beroende av vatten i stora mängder för att hantera sanitetsproblem. Vi har ett energisystem som är beroende av reglerat vatten, och vårt friluftsliv är beroende av fritt rinnande vatten. Vårt jordbruk är naturligtvis beroende av vatten. När vi importerar frukt och grönt från fattiga länder stjäl vi i de rika länderna faktiskt vatten från de fattiga länderna, om man ska använda den indiska författaren Vadana Shivas sätt att beskriva det.

Klimatförändringarna kommer att göra vattenfrågan än mer avgörande för alltfler människor på planeten, även här hos oss. När mer av vattnet inte längre faller som snö utan som regn ligger vattnet inte längre kvar och väntar på att smälta under våren. Det förändrar helt och hållet villkoren för elproduktion.

Jag tillstyrker det förslag som utskottet har lagt fram. Mittengruppen har i stort fått som man har velat. Men jag anser ändå att man i hanteringen av den här frågan i utskottet skulle ha kunnat ta ett större grepp på frågan, inte minst med tanke på att vi faktiskt har 60 miljoner människor som befinner sig på flykt runt om i världen, främst på grund av att de inte längre kan försörja sig på de ställen där de tidigare bott. Det är inte i första hand krigen som är orsaken. Det beror i första hand på att det är brist på vatten där de har bott. Därför behöver vi snart en synvända när det gäller hur vi talar om vattenförsörjningsproblemen. Vi behöver se vattnet ur ett helt nytt perspektiv. Vi kan inte hantera frågor av den digniteten som krisfrågor – vi måste inse att verkligheten har förändrats så till den grad att man inte kan se detta som kriser längre. Nu handlar det faktiskt om att vi har permanent förändrade villkor på planeten som gör att vi måste börja prata om samhällsbyggnadsfrågor i stället. Då får frågan en helt annan dignitet.