Thomas Finnborg (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
273
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Herr president! Pantfrågan har varit aktuell i Nordiska rådet sedan 2010, så vi har behandlat frågan under ett antal år. Nordiska rådet har i tidigare rekommendationer uppmärksammat regeringarna i Norden på den stora mängd dryckesemballage som uppkommer i gränshandeln inom Norden och med Tyskland och vilken det inte erhålls någon pant för. I regeringarnas svar till nämnda rekommendation ges medhåll till problematiken och fastslås att frågan bör hanteras genom bilaterala avtal eller andra lösningar mellan de olika länderna.

I dag finns årligen i Norden ca 1 miljard aluminiumburkar som inte omfattas av de nordiska ländernas pantsystem. Det motsvarar ca 12 000 ton aluminium. Till detta kommer även ett antal miljoner petflaskor, av vilka en betydande del finns i gränshandeln mellan Sverige, Danmark, Tyskland, Norge, Finland och Åland. Burkar som är utanför pantsystemet återvinns i mycket lägre grad än de burkar som omfattas av pant, och det används 20 gånger mer energi till att producera nytt aluminium jämfört med att återvinna använt aluminium. Genom att utvidga dagens pantsystem till att täcka gränshandeln kan vi därför öka återvinningsgraden, spara energi, minska utsläpp av växthusgaser och minska nedskräpning.

Erfarenheterna visar att pantsystemen inte skapas automatiskt, och därför behövs det ett politiskt initiativ för att etablera detta. Dagens nordiska pantsystem måste vidareutvecklas med hjälp av politiken och näringslivet. Tidigare i år ingick Danmark och Tyskland ett avtal om pant i gränshandeln mellan dessa länder. Det är ett stort steg i rätt riktning. Nu ska det bara till en politisk vilja att lösa pantfrågan i hela Norden.

Jag yrkar bifall till förslaget.