Henrik Dam Kristensen (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
1
External speaker
Henrik Dam Kristensen
Speaker role
Nordisk Råds Præsident
Date

Kære parlamentsformænd, statsministre, ministre, parlamentarikere, kære nordiske venner!

Velkommen til Folketinget og velkommen til Nordisk Råds session i København.

Når Norden står samlet på den internationale scene, taler vi med større styrke for vores fælles værdier om de emner, som vi er enige om. Det ved vi vel egentlig godt. Nordisk samarbejde er ikke et alternativ til europæisk eller internationalt samarbejde, men det skal ses som et helt nødvendigt supplement hertil, og Nordisk Råd danner en stærk ramme for vores samarbejde i vores hjørne af Europa.

Nordisk Råd har igennem årtier haft gode relationer til de baltiske lande og til vores venner i Nordatlanten igennem Vestnordisk Råd og til vores russiske partnere igennem forskellige parlamentariske sammenhænge. Og vi har alle en stærk interesse i, at der samarbejdes mellem nationerne i Arktis, så det forbliver et godt samarbejde, der er orienteret netop imod fredelige afgørelser. Jeg synes derfor, at det er positivt, at Nordisk Råd har fået en mere international profil. Og tak til vores internationale gæster for, at I også er kommet her i år.

Men det er vigtigt at være vågen og selvkritisk. Vi bør stille os selv spørgsmålet, om modellen for vores politiske samarbejde, som vi udviklede for mange år siden, stadig er tidssvarende. Vi har eksempelvis et stærkt nordisk arbejdsmarked, der fungerer godt, men vi skal altid stræbe efter at gøre tingene bedre.

Jeg hilser det velkommen, at vi har fået udarbejdet Poul Nielsons arbejdsmarkedsrapport, som udkom fra Nordisk Ministerråd tidligere i år, og som opstiller forskellige forslag til, hvordan man kan skabe forbedring og udvikling inden for arbejdsmarkedsområdet. Jeg er sikker på, at det er en vigtig diskussion, som vi vil fortsætte i månederne og årene, der kommer, i Nordisk Råd.

Men først skal vi kaste blikket ud i verden og diskutere med statsministrene, hvad Norden kan gøre i fælleskab for at nå FN’s mål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget sidste år. Her blev mere end 150 af verdens ledere enige om 17 nye bæredygtighedsmål, og nu forestår udfordringen med at føre målene ud i livet. Her i Norden har vi måske en særlig forpligtigelse til at gå forrest i den sammenhæng. Jeg håber, vi her i eftermiddag får en spændende og livlig debat, og at vi i det hele taget får gode debatter her i København.

Jeg erklærer hermed sessionen for åbnet.

Men først vil jeg gerne meddele, at Nordisk Råds medlem og riksdagsmedlem for Nya Moderaterna Pia Hellström døde tirsdag den 13. oktober 2016 hjemme i Sverige. Pia var medlem af Udvalget for velfærd i Norden og stærkt engageret i arbejdet for udsatte kvinder. Det er med stor sorg, vi har modtaget denne triste melding, og jeg vil bede alle tilstedeværende om at rejse sig og mindes Pia med 1 minuts stilhed.

Tak!

Vi går nu over til de praktiske foranstaltninger, der skal til, for at vi kan gennemføre vores session.

Først går vi til fastsættelse af deltagerlisten. Et forslag til deltagerliste er blevet delt ud i salen, og jeg skal spørge, om forslaget kan godkendes.

Svaret er ja.

Jeg må også under dette punkt sige, at eventuelle ændringer i deltagerlisten skal afleveres skriftligt til protokolføreren, som sidder lige her foran podiet.

Så går vi til godkendelse af dagsordenen. Præsidiets forslag til dagsorden for sessionen er blevet delt ud i salen, og jeg skal igen spørge: Kan forslaget til dagsorden godkendes?

Svaret er ja.

Jeg skal så påminde om, at alle dokumenter, som er til behandling på sessionen, er tilgængelige på Nordisk Råds hjemmeside og i sessionsappen.

Vi går nu til regler for gennemførelse af sessionen, som også er blevet delt ud i salen. Jeg skal gøre særlig opmærksom på, at alle punkter på dagsordenen får en behandlingstid som afsat i dagsordenen. Hvis debatten kommer til at overskride den afsatte tidsramme, foreslås det, at præsidenten kan afslutte debatten, selv om der stadig er talere på talerlisten.

Bemærk, at alle gæstende parlamentarikere og præsidenter for Ungdommens Nordiske Råd har taleret under generaldebatten, og at regeringsrepræsentanter har taleret under alle dagsordenspunkter. Præsidiet tildeler medlemmerne ordet efter partigruppernes styrkeforhold. Og så kan jeg allerede tilføje nu, at på grund af mange medlemsforslag vil vi foreslå en ny taletid, nemlig at den i stedet for 3 minutter bliver til 2 minutter, og at der er en replik på 1 minut til svar. Kan dette godkendes?

Det kan det.

Så vil jeg gøre deltagerne opmærksomme på, at tilmelding til talerlisten foregår uden for Folketingssalen i det, der hedder lokale 009. Det ligger lige ovre i hjørnet. Talerlisten lukker, 10 minutter før et dagsordenspunkt starter. Tilmelding til talerlisten efter dette tidspunkt skal foretages direkte heroppe ved podiet.

Rækkefølgen af talere vil fremgå på den skærm, som I har nede foran jeres plads. Men alle, som ønsker ordet til replik, skal trykke på det, der hedder ”ønsker ordet”, som findes længst nede til højre på skærmen. Det kan godt være svært, så det får vi nok lov til at prøve nogle gange undervejs. Men vi finder nok ud af det.

Alle talerne holdes her fra talerstolen, men en replik kan tages fra pladserne. Det giver lidt spændstighed og hurtighed i debatten.

Under topmødet og spørgetiden gælder de særlige regler for taletid, og det er ikke muligt på forhånd at tilmelde sig punkterne. Når vi kommer frem til afstemning, vil vi gøre opmærksom på afstemningsreglerne. Det vil være bedre at gøre på det tidspunkt.

Endelig skal jeg sige, at man kan følge det hele på de sociale medier.

Hermed er sessionen sat, og reglerne skulle være klare.

Derfor går vi over til dagsordenspunkt 2, som er nordisk topmøde. Vi indleder eftermiddagens temadebat med de nordiske statsministre om, hvordan Norden kan bidrage til at fremme gennemførelsen af FN’s verdensmål i Norden. De nordiske statsministre samt regeringslederne fra Færøerne, Grønland og Åland gives 7 minutter til indledende tale. Rækkefølgen er den, at Finlands statsminister indleder debatten som formandsskabsland for nordisk regeringssamarbejde her i 2016. Derefter gives ordet i alfabetisk orden til de øvrige statsministre og regeringsledere. Som værtsland afslutter Danmark debatten. Medlemmerne gives mulighed for 1 minuts spørgsmål eller kommentarer efter hver hovedtaler, og der gives 2 minutter til svar, og det gøres igen, ved at man trykker på knappen ”ønsker ordet”.

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at vi har afsat 2 timer til debatten, og jeg vil forsøge at lede det her med en kærlig, men fast hånd, så vi når alle regeringslederne igennem, når så mange spørgere som overhovedet muligt, men så tidsgrænsen på 2 timer vil blive overholdt.

Så vi går i gang med debatten, og jeg giver nu ordet til Finlands statsminister Juha Sipilä. Værsgo.