Hans Wallmark (Replik)

Informasjon

Speech type
Replikk
Speech number
70
Person
Speaker role
Den Konservative Gruppe
Date

Herr president! Jag är partisk i och med att jag politiskt tillhör samma syster- och broderfamilj som statsminister Erna Solberg. Jag tycker att det var ett lysande arbetsprogram. Det är bra att man lyfter upp G20. Det är något vi gör också från Nordiska rådets sida.

Jag har några synpunkter. Jag tror att frågorna om integration och migration kommer att kvarstå under mycket lång tid. Det visar också den diskussion som vi har fört här under dagen, med den dysfunktionalitet som vi har haft när det gäller ID- och gränskontroller, inte minst här i Öresundsregionen. Det är bra att man har fortsatt fokus på det.

Det är också värdefullt att Erna Solberg lyfter fram den säkerhetspolitiska miljö som vi befinner oss i. Det tyvärr är ett försämrat klimat från Arktis till Östersjön. Därför är det väsentligt att vi just fokuserar på det.

Det är två delar som jag vill lyfta fram och understryka. Det ena är det som statsministern avslutade med, nämligen kontakterna mellan Norden och Baltikum. De är centrala. Det är viktigt att vi har det utbytet. Det andra är energi, och då menar jag inte bara energisäkerhet utan också energi som ekonomiskt och politiskt påtryckningsmedel. Därför tycker jag att det är viktigt att vi också fokuserar på Nord Stream 2 utifrån den säkerhetspolitiska och ekonomiska dimension som finns.