Timo Soini (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
218
Person
Speaker role
Udenrigsminister, Finland
Date

Arvoisa rouva puheenjohtaja! Kyllä, kansainvälinen yhteistyö on yhteistyötä myös ihmisten, ei pelkästään instituutioiden välillä, mutta myös kansalaisjärjestötoiminta on erinomaisen tärkeätä, ja parhaimpiin pohjoismaisiin perinteisiin kuuluu se, että vapaa kansalaisjärjestötoiminta voi kukoistaa kaikkialla. Se on myös tärkeä ihmisoikeuskysymys.

Kyllä myös kulttuuri ja urheilu tuovat ihmisiä lähemmäksi toisiaan, ja niiden merkitystä ei myöskään pidä vähätellä. Järkevä poliittinen päätöksenteko ottaa tämän kulttuuriperustan ja ihmisten väliset yhteydet vakavasti. Tietysti vastuu poliittisista päätöksistä on parlamenteilla ja hallituksilla.

Skandinavisk oversettelse:

Ärade fru ordförande! Jo, det internationella samarbetet är också ett samarbete mellan människor, inte enbart institutioner, men också medborgarorganisationerna är utomordentligt viktiga, och det hör till de bästa nordiska traditionerna att organisationslivet kan frodas överallt. Det är också en viktig mänsklig rättighet. 
Kultur och idrott bringar människor närmare varandra och deras betydelse får inte heller underskattas. I kloka politiska beslut tas detta band mellan den kulturella grunden och människorna på allvar. Naturligtvis bär parlamenten och regeringarna ansvaret för de politiska besluten.