Anne Berner (Indlæg)

Informasjon

Speech type
Innlegg
Speech number
409
Person
Speaker role
Samarbejdsminister, Finland
Date

Bästa president, bästa medlemmar i Nordiska rådet! Rekommendationen 25/2013, Samarbete om standardisering och reglering inom byggsektorn, har beslutats tas till politisk dialog. Detta är ett viktigt ämne, och gränshinder har varit en prioritet under det finska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet detta år. Även om vi anser att rekommendationen borde anses som slutbehandlad ska frågan om samarbete om standardisering och reglering av den nordiska byggsektorn finnas kvar på Gränshinderrådets agenda och prioritetslista. Det finska miljöministeriet har betonat att det skulle vara mera produktivt och sannolikt bättre att närma sig problematiken, inte direkt och enbart genom en standardiseringsfråga utan som en fråga om byggnadstillsyn och nationella byggbestämmelser samt genom gemensamt agerande på EU-nivå.

En förenkling av byggbestämmelserna är aktuell i många nordiska länder. Den här normavvecklingen kan ge möjligheter att förbättra läget för en gemensamt nordisk byggnadsmarknad och för att avlägsna långvariga gränshinder. Samarbete bör fortsätta via de nordiska byggmyndigheternas inofficiella möten, där man kan följa upp normgivningen och samordna ländernas normer och samarbeta i EU-frågor. Enligt min uppfattning har den svenska byggindustrin varit frivillig till att ordna sådana möten under 2017.

Arbetet kunde eventuellt också fortsätta genom att ordna ett nordiskt seminarium för att bedöma om det nordiska samarbetet kan återupptas i likhet med Nordiska kommittén för byggbestämmelser, och hur man i övrigt kan utveckla samarbetet med hänsyn till de begränsade resurserna.

Enligt de kontakter Gräshinderrådets ordförande har haft med industrin anses det att det skulle vara svårt att med en administrativ eller nordisk lag- och normskapande process verkligen förenhetliga de nordiska nationella förordningarna och bruken. Det skulle också betyda stora investeringar för industrin. Huvudvikten har legat på EU-nivå och EN-standarderna. Även om denna rekommendation fortfarande bearbetas på Gränshinderrådets prioritetslista har vi sett till att det finns tre områden där det finns möjlighet att främja samarbete som jag här vill lyfta fram.

För det första: samarbete på tjänstemannanivå. Tjänstemän inom detta område möts en gång om året. Här kunde man arbeta på att fokus skulle ligga mera på gränshinder och på gemensamt påverkande inom EU i EU:s standarsättande arbete.

Punkt två: politiskt samarbete. Ministrarna ansvariga för området bör ge signaler till tjänstemännen att avlägsnande av gränshinder är en prioritet, också inom det pågående arbetet att avveckla onödiga nationella normer och regelverk.

Och punkt tre: samarbete mellan aktörer inom branschen. Dessa kommer på nationell basis ännu att mötas i Finland innan året är slut, och målet är att identifiera några konkreta åtgärder som kan leda till avlägsnande av gränshinder. Jag rekommenderar denna arbetsmetod också för mina nordiska kolleger. Vi fortsätter bearbeta detta ämne.