32. Lars Løkke Rasmussen (Svar på replik)

Informasjon

Type
Svar på replikk
Tale nummer
32
Speaker role
Danmarks statsminister
Dato

Jeg forstod også, at spørgsmålet om, hvorfor vi har brugt vores mandatperiode på at undergrave demokratiet og den nordiske samfundsmodel, var rettet til mig. Det har vi ikke. Vi har gjort præcis det modsatte. Jeg antydede før i mit svar til hr. Martin Kolberg, at vi i Danmark har det synspunkt - og det gælder ikke kun regeringen, for den ghettoplan, der henvises til, er der en meget bred aftale bag, bl.a. er Socialdemokratiet også med - adresserer nogle udfordringer, som man godt kan vælge at lade være med at tale om og tabuisere og lade, som om det løser sig af sig selv, men man kan også adressere det åbent. Det er det, vi gør. 

Vores samfundsmodel hviler jo på aktiv deltagelse. Må jeg give et eksempel. Vi har i Danmark en stolt friskoletradition, der går tilbage til Grundtvig og Kold, som egentlig er ret unik i en international sammenhæng, hvor forældre frit kan vælge en privatskole til deres børn og trække skatteyderpenge med, så det er en mulighed for alle i samfundet, ikke kun for de velstillede. Det er jo en friskoletradition, som hviler på, at forældre vælger en skole til deres børn, som skal oplyse dem og forberede dem til demokratiet og aktivt medborgerskab. Når vi så pludselig bliver konfronteret med, at den friskoletradition i visse sammenhænge i virkeligheden bruges til det modsatte, nemlig til at formørke i stedet for at oplyse, så udfordrer det vores demokrati. Det har vi set i relativt få, men alligevel i visse muslimske friskoler. Det udfordrer vores demokrati.

Så kan vi vælge at lukke øjnene for det, eller vi kan vælge at gøre noget ved det. Og må jeg bare sige, at jeg står fuldstændig på mål for og er stolt af, at vi i det danske Folketing adresserer de her problemer. Og det er egentlig det, der gemmer sig bag den her såkaldte ghettoplan. Når vi har bydele, hvor børn vågner op til voksne, der ikke går på arbejde, hvor kriminaliteten er større end i det omkringliggende samfund, hvor børn ikke behersker sproget dansk på et alderstilsvarende niveau, når de starter i skolen, er vi nødt til at gøre noget ved det. Og det er bestemt ikke for at undergrave vores egen samfundsmodel, tværtimod er det for at sikre, at de forudsætninger, som det danske samfund hviler på, også er til stede om en generation.