43. Anna-Maja Henriksson (Replik)

Informasjon

Speech type
Replikk
Speech number
43
Speaker role
Midtergruppens talsperson
Date

Herr president! Värderade statsministrar! Tack för alla era inlägg! Det var väldigt värdefullt. Statsministrarna beslöt 2016 att Norden ska bli världens mest integrerade region. Det är en jättebra målsättning. Jag och Mittengruppen tycker att vi ska ha en hög ambitionsnivå. Vi ska ligga i framkanten när det gäller nya lösningar och också när det gäller digitala nya lösningar.

I Norden lever vi alla egentligen i dag i en digital verklighet, en digital vardag, med både möjligheter och också hot. En stor möjlighet är en nordisk e-identitet, och vi hoppas att man ska gå vidare i alla våra nordiska länder, så att våra nordbor om några år kan identifiera sig på nätet som e-nordbor.

Värderade president och statsministrar! Vi är egentligen ​​​​​​​väldigt olyckliga över den situation vi nu ser i vår öppna demokrati i våra länder. Man försöker påverka oss utifrån. Nu är min fråga till er: Kan vi bli ännu bättre på att ta vara på den lärdom som vi har i våra olika länder, till exempel från Sveriges riksdagsval? Hur förmedlar vi den kunskapen vidare, och vad kan vi ytterligare göra för att människor runt omkring i Norden ska känna sig trygga i den digitala värld vi lever i och att man kan lita på den information man får?