181. Margot Wallström (Svar på replik)

Informasjon

Speech type
Svar på replikk
Speech number
181
Speaker role
Sveriges udenrigsminister
Date

Jag kan börja, och så får jag höra vad kollegorna säger. Kanske är det dags för någonting som kan bli mer långsiktigt, men du vet ju också, Erkki, att med en ny politisk ledning - när det kommer en ny regering - görs det lite andra prioriteringar. Man lägger ned någonstans och öppnar på ett annat håll, och det är väldigt många olika faktorer som spelar in.

Jag tror dock att du absolut har rätt i att man måste titta på detta på ett mer strukturerat och planerat sätt än vad vi har gjort hittills. Det handlar också om hur mycket pengar det finns i budgeten för att öppna ambassader. Det är alltså många olika faktorer; det är inte bara att sätta sig ned och göra en önskelista där det också borde ingå att vi ska samlokalisera där det är möjligt. Men här sitter det i väggarna - det är en lång tradition, det är politiska prioriteringar och det är en budget som styr.

Mer kan vi nog göra, och då måste vi även önska oss det. It makes sense på många håll, särskilt i mindre länder där det är svårt att upprätthålla full ambassadservice. Det kostar mycket i dag, och det är mycket mer av säkerhetsanordningar och så vidare. Det blir också dyrare och dyrare att ha ambassader. Vi får höra om kollegorna tycker något liknande.