Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Klas Torstensson

- Expeditionen (Opera). Den eneste opera blandt de nominerede værker er den svenske komponist Klas Torstenssons Expeditionen, der henter sit stof fra den svenske polarforsker André’s fejlslagne og tragiske ballonfærd mod Nordpolen i 1897.

Under arbejdet med The Last Diary blev det imidlertid klart for komponisten, at materialet langt fra var udtømt, og at det dramatiske stof kaldte på en opera. Fem år tog det at færdiggøre det vældige og komplekse værk, der ikke primært fokuserer på den ydre dramatik og de håndgribelige lidelser, som fx Jan Troells film om samme emne til dels gør.

Vægten er i stedet lagt på at skildre psykologiske og sociologiske lag, fx ud fra teorien om, at André allerede inden afgangen var klar over foretagendes umulighed, men at han gennemførte det fordi han ikke så nogen vej tilbage i forhold til samtidens (og sponsorernes) forventninger.

Torstensson anvender et stort symfoniorkester, med seks percussionister og fire solister samt elektroniske lyde, fx af is i opbrud.

Partituret er særdeles komplekst, med et væld af nuancer og detaljer udarbejdet i en modernistisk – men aldrig postmoderne – stil.

Torstensson har studeret i både Sverige og Holland, bl.a. electronic musik vid the Institute of Sonology, Utrecht.

Torstensson har spillet på et stort antal festivaler, deriblandt Nordiske Musikdage, ISCM Verdensmusikdage (Helsingfors, Århus), Stockholm New Music (i marts 1999 var Torstensson - sammen med Mauricio Kagel og György Kurtág – hovedkomponist ved årets festival), Hollandfestivalen og Gaudeamusfestivalen (Amsterdam), Musique Nouvel Montréal, Wien Modern, Steirischer Herbst (Graz), Darmstadt, Time of Music (Viitasaari), Gaidafestivalen (Vilnius) og GASfestivalen (Göteborg).

Af Torstenssons priser kan nævnes: "Matthijs Vermeulen-prisen" - den vigtigste komponistpris i holland (1991), og det svenske modstykke: Kungliga Musikaliska Akademiens "Stora Christ Johnson-pris" (1999).

Torstensson bor og arbejder nu i Holland men verden er hans arbejdsområde.

Expeditionen er indspillet på CD af Donemus CV 100.