Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Avanti! Chamber Orchestra

I de lidt over 20 år, der er gået siden Avanti! blev oprettet har kammerorkesteret markeret sig som et helt usædvanligt kunstnerisk kraftcentrum. At ensemblet skulle få en så stor betydning for finsk musik som tilfældet har været, var næppe noget dirigenterne Esa-Pekka Salonen og Jukka-Pekka Saraste overhovedet turde drømme om da de oprettede orkesteret i 1983.

Meget tidligt blev Avanti! struktureret så de også kunne arbejde fleksibelt og alt efter behov variere fra strygekvartet til symfoniorkester.

Avanti! ønsker ikke at lægge sig fast i bestemte stilistiske rammer, men anfører, at de ser sig selv som specialister i alle stilarter - dog med en særlig veneration overfor samtidens musik.

At dette skal forstås mere bredt end som så, kan ses bl.a. af en overrumplende manifestation som HumppAvanti!, hvor orkesteret i samarbejde med multimusikeren Timo Hietala har realiseret et helt originalt mix af folkelige og populærmusikalske elementer. Resultatet er virtuost og humoristisk på en måde, der bringer mindelse om Frank Zappa.

Allerede deres første indspilning indbragte dem the Gramophone Prize of the Finnish Broadcasting Company (YLE), og efterfølgende er deres vidtfavnende virke dokumenteret på en lang række indspilninger af høj kvalitet.

Siden 1986 har Avanti! haft sin egen festival, Summer Sounds, i Porvoo.Specielt i de senere år er rejseaktiviteten taget betydeligt til, og orkesteret har vakt opmærksomhed ved koncerter og festivaler i en lang række europæiske lande.

Orkesteret arbejde hyppigt sammen med førende finske dirigenter og med internationalt berømmede solister og dirigenter som Heinz Holliger, Oliver Knussen, Ralf Gothoni, Gidon Kremer og Charles Neidich.

Siden 1998 har den kunstneriske leder af Avanti! været den bemærkelsesværdige finske klarinettist, Kari Kriikku, der selv var nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2001.