Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

Vinterkyss

"En poetisk thriller där detektiven verkar vara mer hemlighetsfull än det fall hon undersöker", beskrev norska Sara Johnsen sin långfilmsdebut Vinterkyss, som nyligen belönades med två Amandas - norska Oscars - för bästa aktris (Annika Hallin) och bästa nordiska debutant.

Vinterkyss äger rum i en liten by i östra Norge under vintern. I byn finner man kroppen av en ung man som förmodligen träffats av en snöplog.

Den lokala läkaren svenska Victoria (Annika Hallin), är dock övertygad om att han fallit offer för ett brott före olyckan.

När hon dras allt mer in i undersökningen av den döda mannen och inleder ett förhållande med den huvudmisstänkte Kai (Kristoffer Joner), dyker händelser vilka hon helst hade glömt upp ur hennes förgångna.

"Idén om filmen kom egentligen från en vision om en dödsdrift med samband till en ung man som ligger blodig och sönderslagen i snön och väntar på en snöplog. Ståle Stein Berg och jag använde detta som en utgångspunkt för en beskrivning av en emotionell person som styrs av sina känslor och hans extrema motsats, någon som alltid försöker kontrollera sina känslor. Den som kontrollerar sina känslor blev till slut huvudpersonen", erinrade sig Johnsen. "I filmen frågar Kai Victoria "Skall jag bära dig hem?". Han säger det på skoj men han gör det i själva verket. Han hjälper henne att samla mod att återförenas med den man hon älskar - och be om hans förlåtelse. Han ger henne det slags altruistisk kärlek som är svår att ge. Om jag borde sammanfatta mina tankar om berättelsen i en enda mening, var meningen "Jag dör hellre än kommer krypande, men jag kommer att överleva om du bär mig hem" ", avslutade Johnsen.

Regissör/Manusförfattare: Sara Johnsen

Sara Johnsen utexaminerades från Den Norske Filmskolen i Lillehammer år 2000. Hon har fått flera pris för sina studentfilmprojekt, bland annat för Hormoner og andre demoner.

Hon och bland annat Martin Asphaug, Hans Petter Moland och Thomas Robsahm bidrog till den norska dokumentären Folk flest bor i Kina (Utopia - Nobody Is Perfect in the Perfect Country).

Hennes kortfilmer har belönats med flera internationella pris. Houdinis hund vann till exempel första pris på internationella barnfilmfestivalen Buster Copenhagen.

Manusförfattare: Ståle Stein Berg, Sara Johnsen

Tidigare studeranden i filosofi och frilansjournalisten Ståle Stein Berg studerade manusförfattande vid Den Norske Filmskolen, där han inledde sitt samarbete med Johnsen.

Deras filmer Himmelstormeren och Hormoner og andre demoner vann bägge två pris i München. Berg skrev originalmanuset till Jens Liens film Jonny Vang som valdes till Panoraman i Berlin.

Producenter: Christian Fredrik Martin, Asle Vatn

Efter att ha arbetat som produktions- och platschef i samband med otaliga norska långfilmer på 1990-talet avslutade Martin sina producentstudier vid Den Norske Filmskolen år 2000.

Han har varit VD för Friland sedan 2001, producerat Vinterkyss och Ove Raymond Gyldenås film Tommys Inferno samt håller på med förproduktionen av URO.

Magistern i audiovisuell juridik och ekonomi Asle Vatn arbetade på Merkur Filmproduksjon samt fungerade som konsult för både Fond for lyd og bilde och Norsk filmfond innan han flyttade till Friland år 2002. Hos Friland har han producerat Vinterkyss och Tommy´s Inferno.

Regissör:

Sara Johnsen

Manusförfattare:

Ståle Stein Berg, Sara Johnsen

Producenter:

Christian Fredrik Martin, Asle Vatn, Friland

I rollerna:

Annika Hallin, Kristoffer Joner, Göran Ragnarstam, Fridtjov Såheim, Linn Skåber

Lokal distributör:

Sandrew Metronome Norge.

Internationell försäljning:

NonStop Sales