Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Hawaii, Oslo

"Jag hade en moster i Kalifornien som alltid for på semester till Hawaii, därifrån hon sände oss exotiska och färggranna postkort. Hawaii är en illusion om det yttersta, en ö av kärlek med aloha, blomsterkransar och allt du vill ha. I verkligheten är Hawaii ett fruktansvärt ställe", förklarade norska regissören Erik Poppe. "I min film representerar Hawaii de illusioner vi alla har inom oss, men egentligen behövs inga sådana illustra omgivningar. Somrarna i Oslo är så viktiga, fulla av drömmar och längtan, och det är vad vi försöker visa. Jag ville göra en film full av hopp och kärlek."

Till sin stil kan Poppes andra långfilm Hawaii, Oslo jämföras med Short Cuts och Magnolia. I filmen berättas fem skilda men sammanflätade kärlekshistorier i stadsdelen Grünerløkka i Oslo under årets hetaste dag.

Frode och Milla väntar sitt första barn som de vet att inte kommer att leva länge. Bobbie-Pop, en föredetting, försöker begå självmord. Leon, en kleptoman placerad på en anstalt, letar efter Åsa som han ingått en pakt om att giftas med.

Hans bror, Trygve, plockar upp honom och planerar att rymma under sin permission från fängelset. Sjuksköterskan Vidar ser framtida händelser då han sover och flyr synerna genom att hållas vaken. En längtar efter Hawaii, Hawaii - en annan efter Hawaii, Oslo.

Hawaii, Oslo är den andra delen i Poppes Oslotrilogi och den blev klar sex år efter den första delen, Schpaa. Filmens internationella premiär var i samband med VPRO Tiger Awards Competition vid internationella filmfestivalen i Rotterdam.

Kritiker har ansett Hawaii, Oslo vara "en av de bästa norska filmerna på många år" (Variety) och den valdes till Norges Oscarkandidat till bästa långfilm på ett främmande språk.

På den norska internationella filmfestivalen i Haugesund belönades den med två Amandas - norska Oscars - för bästa norska film och bästa originalmanus. Den var även en stor kritikerframgång. Som bäst förbereder Poppe den sista delen i trilogin.

Regissör: Erik Poppe

Erik Poppe har arbetat som fotojournalist och bevakat nyheter, politik och sport för nyhetsbyrån Reuters. Sedan tog han sig till Dramatiska Institutet i Stockholm för att studera film.

Efter att ha blivit klar med sina studier och arbetat med andra regissörer (t.ex. filmen Bent Hamer Eggs som belönades med Kodak Award i Moskva) började han regissera själv: reklam, kortfilmer, dokumentärer och musikvideor.

Han har vunnit alla stora internationella pris i Cannes för sina reklamfilmer samt Clio-priset i New York och priset för årets nordiska regissör.

Hans långfilmsdebut var Schpaa år 1998 - den första delen i hans Oslotrilogi - som handlar om unga pojkar som blir brottslingar i en förfallen stadsdel i Oslo. Filmen belönades i Neapel. Poppe är delägare av produktionsbolaget Paradox Film som producerade Hawaii, Oslo.

Manusförfattare: Harald Rosenløw-Eeg

Magistern i religionshistoria Harald Rosenløw-Eeg skrev sin första roman Glasskår (Broken Glass) år 1995 och vann genast Tarjei Vesaas pris för bästa debutroman.

Boken har filmats av Lars Berg (engelsk titel Scars) och filmen vann barnfilmfestivalen samt priset för bästa nordiska barnfilm vid internationella filmfestivalen i Berlin.

Rosenløw-Eeg har skrivit åtta romaner och två gånger fått Brage-litteraturpriset. Nyligen belönades han med en Amanda - en norsk Oscar - för Hawaii, Oslo.

Producenter: Finn Gjerdrum, Torleif Hauge

Magistern i filmvetenskap Finn Gjerdrum började göra kortfilmer med Bent Hamer och producerade Hamers långfilmsdebut Eggs år 1995.

De arbetade tillsammans på BulBul Film tills Gjerdrum etablerade Paradox Film år 1998. Som företagets VD producerade han Poppes långfilmsdebut Schpaa (1998) och Lars Bergs Glasskår (Scars).

Gjerdrum som senast har producerat filmen Hawaii, Oslo samt Arne Rostads och Hallvard Bræins film Giganten medproducerade Lars von Triers film Dancer in the Dark (2000).

Torleif Hauge har arbetat inom filmindustrin sedan 1977. Till Paradox Film kom han år 1998. Företaget har hittills producerat över 100 reklamfilmer, kortfilmer, dokumentärer och långfilmer.

Hauges senaste produktioner omfattar Eric Hörtnagels film Den som frykter ulven (A Cry in the Woods), Hawaii, Oslo och Giganten som belönades med tre pris på den norska internationella filmfestivalen i Haugesund.

Regissör:

Erik Poppe

Manusförfattare:

Harald Rosenlöw-Eeg

Producenter:

Finn Gjerdrum, Torleif Hauge, Paradox Film

I rollerna:

Trond Espen Seim, Jan Gunnar Røise, Petronella Barker, Evy Kasseth Røsten, Robert Skjærstad, Stig Henrik Hoff, Aksel Hennie

Lokal distributör:

Scanbox Entertainment Norway.

Internationell försäljning:

Trust Film Sales