Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Ett hål i mit hjärta

"Både Moodysson och jag var helt på det klara med att Ett hål i mitt hjärta aldrig skulle bli en likadan publiksuccé som Tillsammans. Men Moodysson har kommit till ett skede där det finns vissa saker han vill undersöka och naturligtvis är jag redo att stöda honom. Vi har gått in för en långvarig arbetsrelation och om du har beslutat inleda en sådan resa tillsammans, måste det finnas utrymme för en sådan här process", förklarade svenska producenten Lars Jönsson från Memfis Film.

Ett hål i mitt hjärta filmades nästan i sin helhet på ett ställe. Skådespelarna Sanna Bråding, Thorsten Flinck, Goran Marjanovic och Björn Almroth befinner sig i en historia som enligt Moodysson handlar om "en far och en son och en flicka och en vän".

De bor i en liten förortslägenhet där de filmar hårdporr. Scenerna innehåller våldsam sex, förödmjukelse och provokativa attacker.

När filmen hade sin världspremiär på förra årets internationella filmfestival i Toronto lämnade en del av publiken förevisningen - de som stannade var chockade - men ändå prisades filmen.

"Mörk, provokativ och upprörande - Lukas Moodyssons nya film är definitivt inte något för alla, men den befäster hans ställning som en av de intressantaste nutida regissörerna i Norden", skrev tidningen Variety.

Kritikern hos IndieWire fann den vara "en av de mest upprörande men ändå djupt humanistiska filmer jag någonsin sett".

"Det är fint om publiken mår illa av filmen. Vi lever i en värld där det sker förskräckliga ting som människorna vägrar att se. Man måste nästan vara en psykopat för att kunna vara glad och munter hela tiden", berättade Moodysson de lokala medierna efter Sverigepremiären. Han var av samma åsikt som censorerna att "barn inte bör utsättas för detta".

"Om det är fråga om avsiktlig provokation? Egentligen är jag inte helt säker på vad det är jag har gjort. Jag anser detta definitivt vara min mest komplexa film där saker går i tusen olika riktningar och verkar på olika nivåer samtidigt. När du ser filmen ger den en slags injektion i ditt huvud och förhoppningsvis är effekten långvarig. Om du låter förstora dina bröst är det som att komma med ett konstaterande att du vill växa. Men jag ser detta som en mycket sorglig bild på hur människor förminskar sig själva för att passa in i något", avslutade Moodysson.

Regissör/Manusförfattare: Lukas Moodysson

"En ung mästares första mästerverk" skrev Ingmar Bergman om Lukas Moodyssons långfilmsdebut Fucking Åmål (1998) som belönades med den svenska Oscarmotsvarigheten, Guldbaggen.

Filmen lyfte den lilla staden Åmål upp på världskartan och sågs av nästan 900 000 biobesökare i Sverige. "En film kräver ett bra manus och skådespelare du tror på. Vad direktören väntas göra har ännu inte blivit helt klart för mig", sade han efter Tillsammans (2000), hans andra långfilm, till vilken det såldes över två miljoner biljetter utomlands och 880 000 i Sverige.

Moodysson publicerade sin första diktsamling som 17-årig och han har studerat vid Filmskolan i Stockholm. "Om du vill ändra på världen måste du ta ansvar. Jag gör det genom mina filmer - det är det enda jag kan."

Hans Lilja4ever (2002) om människohandel hade en stark politisk påverkan: det uppstod en öppen debatt om temat och filmen utnyttjas i undervisning. Med Stefan Jarl har han gjort dokumentären Terrorister.

Producent: Lars Jönsson

Som journaliststuderande förstod Lars Jönsson att han vill arbeta med film. "I sju år försökte jag finna ut vad jag är bäst på. Jag gjorde ett par kortfilmer, några informationsfilmer, regisserade och redigerade, men förstod slutligen att jag är ganska bra på att komma med idéer och skapa koncept samt besluta vem som slutligen skall förverkliga dem."

Jönssons första produktion, Colin Nutleys Änglagård, lockade en publik på över en miljon i Sverige. Därefter har han arbetat med "originella historieberättare som har en distinkt, personlig röst, kreativa regissörer som skriver sitt eget material" och producerat bland annat filmer av Moodysson, Josef Fares, Maria Blom och Kristina Humle.

Regissör/Manusförfattare:

Lukas Moodysson

Producent:

Lars Jönsson, Memfis Film

I rollerna:

Thorsten Flinck, Sanna Bråding, Goran Marjanovic, Björn Almroth

Lokal distributör:

Sonet Film.

Internationell försäljning:

Trust Film Sales