Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Paha Maa (Frozen Land)

Tidigt på 1990-talet då finländska regissören Aku Louhimies lästen den ryska författaren Leo Tolstoys berättelse Den falska kupongen tänkte han omedelbart att "den kunde bli en bra film med flera handlingar som inte endast återspeglade dagens Finland utan också handlade om universella frågor". (Då visste han inte att franska Robert Bresson (L'Argent), tyska Berthold Viertel (Die Abenteuer eines Zehnmarkscheines) och senast amerikanska Mimi Leder (Pay it Forward) redan hade haft samma idé om att utnyttja berättelsen.)

I Louhimies film Frozen Land försöker en arbetslös lärare i litteratur dränka sin förtvivlan i alkohol och låter sin olycka flöda över sin son.

På nyårsaftonen gör den drogpåverkade sonen, Niko, en falsk 500 euros sedel för att köpa sig en ny stereoanläggning, eftersom fadern sålt den gamla för att få pengar till sprit.

Den falska sedeln fortsätter sin rundvandring och orsakar mer elände.

På grund av sin episodstruktur kan Frozen Land jämföras med filmer av amerikanska Robert Altman och Paul Thomas Anderson.

Filmen består av flera berättelser där olika människors liv flätas samman och påverkar varandra.

Niko är till exempel bästa vän till Tuomas och Elina - Tuomas är en hackare som förföljs av polisen efter att han brutit sig in i ett informationsnätverk.

Efter att Louhimies tredje långfilm släpptes tidigt år 2005 blev den direkt nummer 1 på den lokala topplistan med flera Hollywoodproduktioner bakom sig.

Nu som en Buena Vista International Finland film har den setts av mer än 120 000 människor och på den 28 internationella filmfestivalen i Göteborg belönades den med totalt fyra pris.

"När jag filmar använder jag alltid minst två kameran. Jag arbetar mycket snabbt och försöker ge aktörerna utrymme att spontant reagera på varandra.

Jag vill att de pratar och uppträder som vem som helst i det verkliga livet. Naturligtvis baserar sig filmen på ett manus, men många scener ändras på plats och ställe", sade Louhimies.

"Detta kunde vara en orsak till varför filmen är så populär bland publiken. Fastän många av de behandlade frågorna är mycket tunga, närmar sig och presenterar skådespelarna dem med en viss lätthet, vilket gör dem lättare att förstå", avslutade regissören.

Regissör: Aku Louhimies

Aku Louhimies valdes till bästa regissör i Finland år 2004. Tidigare har han regisserat många TV-serier, bland annat Tähtitehdas (Star Factory/Channel Four Finland), Sydänten akatemia (Academy of Hearts/MTV3), Isänmaan toivot (Hopes of the Fatherland/TV4) och Hemgatan (YLE1).

Han har också regisserat TV-filmen Time-Out (Elämä on näytelmä: Jatkoaika) om författaren Pentti Saarikoski samt den prisbelönade serien Irtiottoja (Fragments).

Hans två första långfilmer Rastlös (2000) och Kuutamolla (Lovers and Leavers/2002) var stora succéer i Finland.

Manusförfattare: Paavo Westerlund

Efter att ha skådespelat sedan 1980-talet blev Paavo Westerberg manusförfattare år 2003.

Han hade anlitats för en TV-serie men under förproduktionen slängde skådespelarna originalmanuset i papperskorgen och inledde en grundläggande omskrivning under Westerbergs ledning.

Regissören Aku Louhimies var så imponerad att han lät Westerberg skriva manuset till Frozen Land.

Producent: Markus Selin

"I grund och botten handlar det om instinkter, vad annat kan jag säga", förklarade Markus Selin från Solar Films.

"Jag gillar starka berättelser - de kanske är tunga att se på men det måste alltid finnas en strimma av hopp i slutet. Jag vill också ha de bästa aktörerna och att många ser filmerna, naturligtvis." Selin, en bekant gäst på de finländska topplistorna, började producera filmer då han och Renny Harlin gjorde Born American i mitten av 1980-talet.

Efter det har nästan tre miljoner finländare sett filmer han medverkat i. Aleksi Mäkeläs film Stygga pojkar lockade allena 615 000 till biografen år 2003.

Selin har fem gånger vunnit priset för årets populäraste finländska film, men hans filmer har också fått nio Jussi-pris, Oscarmotsvarigheten i Finland. Numera arbetar hans företag till 60 % med TV.

Regissör:

Aku Louhimies

Manusförfattare:

Paavo Westerberg

Producent:

Markus Selin, Solar Films

I rollerna:

Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi, Sulevi Peltola, Petteri Summanen, Mikko Kouki, Samuli Edelmann

Lokal distributör:

Buena Vista International Finland.

Internationell försäljning:

Birch Tree Entertainment