Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Norden central aktör internationellt för ny jämställdhesminister

27.11.14 | Nyhet
Åsa Regnér
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
De nordiska länderna, med sina erfarenheter av jämställdhetsarbete, spelar en central roll när det gäller utvecklingen internationellt. Det menar Sveriges nya jämställdhetsminister Åsa Regnér. - Om inte vi i Norden driver frågor kring sexuell-och reproduktiv hälsa, kommer ingen annan att göra det. Så enkelt är det.

Enligt ministern är det nordiska samarbetet i jämställdhetsfrågor är viktigt. Både för att lära av varandra och utbyta erfarenheter, men också för att de nordiska länderna tillsammans måste sätta ned foten i globala sammanhang. Under nästa år kommer stora internationella konferenser äga rum, både kring Pekingplattformen och FN:s utvecklingsmål. En kontroversiell fråga är kvinnors rätt att bestämma över sin sexualitet och reproduktion.

- De senaste åren har världssamfundet blivit mer konservativt och det är väldigt svårt att gå framåt i dessa frågor. Jag tycker att Norden har ett stort ansvar här. Vi har fortfarande en hög mödradödlighet i världen och det beror på att man har negligerat eller helt enkelt aktivt motarbetet dessa frågor, säger Åsa Regnér, som innan ministeruppdraget var landschef för UN Women i Bolivia.

Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) har en längre version av artikeln på sin webbplats - läs den här!

(text: Ida Måwe)