221. Lorena Delgado Varas (Indlæg)

Informasjon

Type
Innlegg
Tale nummer
221
Speaker role
Nordisk grön vänster
Dato

Jag skulle vilja se en mer global tanke när man pratar om klimat, demokrati och social trygghet. Jag skulle inte vilja se att nordiska företag får sin vinst genom att agera på ett sätt som man inte skulle acceptera här.

Som ett exempel kan jag nämna att det i södra Chile finns en flod som heter Pilmaiken. Den är en del av urfolket mapuches territorier. Där har de inte bara sina samhällen, som kommer att hamna under vatten, utan där har de har även sina begravningsplatser, som också kommer att hamna under vatten. I det här sammanhanget avser norska Statkraft att bygga vattenkraftverk och skapa vinst. På grund av konflikten har urfolk i södra Chile fängslats och fått stå ut med repression i sina samhällen.

I Ecuadors Amazonas har svenska Lundin Gold betalat regeringen i Ecuador för att påbörja den största guldgruvan i Latinamerika, med katastrofala konsekvenser. Vattenkvaliteten i fyra floder, Kiim, Wawaim, Tuntaime och Zamoara, har förstörts, och antalet vilddjur har kraftigt minskat.

Min fråga till de nordiska utrikesministrarna är: Avser de nordiska staterna att respektera urfolkens rättigheter när man agerar utomlands?