Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Bæredygtigt forbrug og bæredygtig produktion – Nordens selvkritiske bud på et effektivt klimatiltag

07.11.17 | Nyhet
Fisklampor i nordiska COP23-paviljongen
Et mere bæredygtigt forbrug og en mere bæredygtig produktion kan få en enorm betydning for klimaet – fra flere forskellige perspektiver. Det var hovedbudskabet, da Nordens pavillon ved FN's klimatopmøde COP23 lagde op til diskussion af den bæredygtige vej frem med afsæt i de nordiske landes svage præstationer, når det gælder ansvarligt forbrug og ansvarlig produktion.

– De nordiske lande er blandt de bedst rustede til at leve op til bæredygtighedsmålene, men vi må ikke begynde at hvile på laurbærrene, for i virkeligheden har vi lang vej endnu, siger Martin Larsen fra den danske tænketank, Sustania. Han er medforfatter til rapporten Bumps on the road – an overview of the Nordic challenges in relation to the Sustainable Development Goals.

– Politisk set kan arbejdet med det 12. bæredygtighedsmål handle om at gøre det let for borgerne at træffe bæredygtige valg, og her har Norden en position, hvor vi både kan tage ansvar i forhold til os selv, men også i forhold til, hvordan vores adfærd påvirker andre regioner i verden, siger Larsen.

Forbrugerkultur i forandring

Bygge-, fødevare- og modeindustrien fremhæves ofte som brancher, hvor forbruget af materialer er en fællesnævner.

– Debatterne tyder på et klart behov for at ændre forbrugerkulturen og vores tilgang til eksempelvis tøj og mode, siger Trine Schmidt, koordinator for Nordisk Ministerråds nye bæredygtighedsprogram, Generation 2030.

Generation 2030 har bæredygtigt forbrug og bæredygtig produktion som hovedtema og får også meget opmærksomhed på de sociale medier.

– Det er et fantastisk arbejde af Nordisk Ministerråd. Læg også mærke til den ærlige gennemgang af udviklingen (i Nordens arbejde i forhold til de globale bæredygtighedsmål), skrev Jocelyn Blériot, administrerende direktør for Ellen MacArthur foundation, i en kommentar på Twitter.

Samtaler under lamper af fisk

Indretningen af den nordiske pavillon udtrykker også de nordiske budskaber om bæredygtig udvikling. Islandske lamper af fiskeskind viser, hvor vigtigt det er at bruge alle vores råvarer effektivt, så vi kan mindske mængden af affald. Infoskranken er lavet af genbrugte planker fra danske havne og demonstrerer den cirkulære økonomis møde med den nordiske designtradition.

– Vi har lagt op til arrangementer, som er interaktive og som pirrer nysgerrigheden, og det, vi oplever nu, bidrager virkelig til en stemning af, at vi er med til at forme fremtiden. Der er håb og muligheder i klimaarbejdet, siger Mads Randbøll Wolff, projektleder i den nordiske pavillon.

Følg debatten om nordiske klimaløsninger på COP23 i Facebookbegivenheden Nordic Climate Solutions at COP23 og på Twitter under hashtagget #NordicSolutions.