Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

1973 Veijo Meri, Finland: Kersantin poika

1973 Veijo Meri, Finland: Kersantin poika
Irmeli Jung

Om författaren

Veijo Meri föddes i Viborg, studerade historia vid Helsingfors universitet och debuterade med en novellsamling 1954. Meri är en av de ledande gestalterna i den finländska modernismen och har ett digert verk bakom sig. Har skrivit i många litterära genrer, men alltid varit trogen sin egen personliga stil. Han har varit akademiskt verksam och också översatt till finska, till exempel Hamlet och Mäster Olof. Själv är han översatt till 24 språk.

Om det vinnande verket

Sergeantens pojke utspelar sig under det finska vinterkriget 1939. Romanen skildrar livet i kasernerna i den då finska orten Valkjärvi, belägen på Karelska näset. Berättartekniken uppvisar flera typiska modernistiska drag. Språkbehandlingen är visserligen klar och koncis, men då berättaren inte är allvetande utan synvinkeln varierar med personerna i berättelsen, så blir bilden av verkligheten och dess händelser fragmentiserad och osäker. Läsarens synfält når inte ovanför romanfigurernas begränsade perspektiv. Detta grepp förstärker bilden av krigets kaotiska absurditet, där slumpen styr så många förlopp och människan lämnas så utsatt och ensam.

Kersantin poika (Sergeantens pojke)

Publicerad av: Förlaget Otava 

Publikationsår: 1971

Det här är vad bedömningskomittén sade

"Sergeantens pojke" innehåller en konstnärligt betydande gestaltning av ett barns upplevelsevärld. Samtidigt återspeglar berättelsen ett hotfullt historiskt läge strax före andra världskriget. Meri ger liksom i sitt tidigare författarskap en detaljrik, humoristisk och sensuell skildring av natur och människor.