Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

2010 Sofi Oksanen, Finland: Puhdistus

2010 Sofi Oksanen, Finland: Puhdistus

Om författaren

Sofi Oksanen är född i Jyväskylä och är en finländsk romanförfattare och dramatiker. Hennes mor är diplomingenjör av estniskt ursprung medan hennes far är elektriker från Finland. Debuten skedde med boken Stalins kossor som utkom 2003. Hon har belönats med ett flertal litterära priser – nationellt Finlandiapriset 2008 och Runebergspriset 2009. Sofi Oksanen är översatt till många språk och har också belönats med det ansedda franska priset Prix Femina.

Om det vinnande verket

Utrensning, som är hennes tredje roman, handlar om den sovjetiska ockupationen av Estland och dess följder. Men dessvärre är den dessutom brännande aktuell i sina berättelser om människohandeln kring Östersjön. Bokens två tidsplan är annars 1992 – ett år efter att Estland blivit självständigt – och 1940-talet, då tiotusentals ester deporterades till Sibirien och lantbruket kollektiviserades. En sommarmorgon 1992 hittar den gamla Aliide Truu en utmattad och förvirrad ung kvinna i sin köksträdgård. Denna Zara har lurats i väg från hemmet i Vladivostok till sexslaveri i Berlin. På väg till Tallinn, där det var meningen att hon skulle börja sälja sin kropp åt finska sexturister, har hon lyckats rymma. Bit för bit, genom tillbakablickar på Aliides ungdom, avslöjas de täta band som länkar samman de två kvinnornas liv.

Puhdistus (Utrensning)

Publicerad av: Förlaget WSOY 

Publikationsår: 2008

Det här är vad bedömningskomittén sade

Sofi Oksanens roman "Utrensning" utspelar sig på två tidsplan i Estland, men dess teman kärlek, svek, makt och maktlöshet är tidlösa. Med ett sällsynt exakt och drabbande språk beskriver Oksanen vad historien gör med den enskilda människan och historiens närvaro i nuet.