Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

2014 Kjell Westö, Finland: Hägring 38

2014  Kjell Westö, Finland: Hägring 38
Fotograf: Cata Portin

Om författaren

Kjell Westö är född år 1961 i Helsingfors och bor i Helsingfors men vistas också mycket i Stockholm. Han har studerat journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan och litteratur vid Helsingfors universitet. Westö arbetade som journalist på Hufvudstadsbladet och Ny Tid i början av sin karriär, men blev snart fri författare. Han skriver i ett brett litterär register där det ingår allt från lyrik till noveller och essäer, men är framför allt känd för sina romaner.

Om det vinnande verket

Året är 1938. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i den så kallade Onsdagsklubben i Helsingfors – ett in­formellt diskussionsforum, som består av några gamla vänner till advokaten Claes Thune. Klubbkvällarna är lika mycket en ursäkt för att supa ihop som för att prata politik, men detta år är det tydligt att Europas splittring också är Onsdags­klubbens.

Hägring 38

Publicerad av: Schildts & Söderströms 

Publikationsår: 2013

Det här är vad bedömningskomittén sade

Den finländske författaren Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen "Hägring 38" eftersom den "på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid".