Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

1965 William Heinesen, Färöarna: Det gode håb

1965 William Heinesen, Färöarna: Det gode håb
Forlaget Oktober/ukendt fotograf

Om författaren

William Heinesen debuterade som poet men nådde den stora publiken som roman- och novellförfattare. Han skrev på danska – hans mor var danska – men miljöerna i hans romaner är färöiska, påverkade av hans uppväxt i ett handelshus i Tórshavn. Många gestalter passerar revy i hans romaner. De är händelserika och det kan ofta spåras en samhällskritisk tendens i dem.

Om det vinnande verket

Det gode håb är en historisk roman som utspelar sig på Färöarna under sextonhundratalet. Formen är brevromanens. I den unge danske prästen Peter Børresens brev till en äldre kollega, skildras folkliv och maktintriger i det gamla Tórshavn. Trots den historiska kontexten så är berättelsen utformad på ett modernt mångfacetterat och reflekterat sätt. Heinesen har skapat en roman i den stora europeiska realistiska traditionen. Den är genomsyrad av en humor och ironi som ibland kan leda tankarna till författare som Charles Dickens och Thomas Mann.

Det gode håb

Publicerad av: Förlaget Gyldendal 

Publikationsår: 1964

Det här är vad bedömningskomittén sade

"Det gode håb", en roman från Färöarna på 1600-talet, ger en frodig och färgrik bild av en krisperiod i nordisk historia och samtidigt en allmängiltig skildring av kampen mellan rättvisa och förtryck.