Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

2004 Kari Hotakainen, Finland: Juoksuhaudantie

2004 Kari Hotakainen, Finland: Juoksuhaudantie

Om författaren

Kari Hotakainen är född i Björneborg och har bott i Helsingfors sedan 1986. Han har jobbat som journalist och reklamman och debuterade som lyriker 1982. Kari Hotakainen blev författare på heltid 1996 och fick Finlandiapriset för Löpgravsvägen 2002. Han finns översatt till tyska, tjeckiska, slovakiska, estniska och svenska.

Om det vinnande verket

Löpgravsvägen är hämtad från en gatuskylt i villaområdet Baggböle utanför Helsingfors. Hans eget husköp blev starten till romanen. Kari Hotakainen hade besökt närmare 40 husvisningar och samlat material från alla broschyrer som delades ut. Matti Virtanen, romanens huvudperson, har förlorat sin familj efter en skilsmässa. Han är en manisk outsider och idealist, främmande i sin tid. Med kikare runt halsen åker han på villaområdessafari som vore han på Afrikas savanner. Den lika trista som torftiga moderna småborgerligheten studeras och kläs av. Hans satir skildrar ett samhälle där antirökarna blivit fascistiska och där villaägarna tycks lägga ner sin mesta energi på gräsmattorna. Självgoda avnjuter de sina grillade köttbitar och upplever allt främmande som ett hot.

Juoksuhaudantie (Löpgravsvägen)

Publicerad av: Förlaget WSOY 

Publikationsår: 2002

Det här är vad bedömningskomittén sade

Kari Hotakainen tilldelas Nordiska rådets litteraturpris för sin samhällskritiska, strukturellt medvetna roman. Den skildrar upplösningen av det nordiska välfärdssamhället, parodierar och ironiserar sin samtid och inte minst den traditionella mansrollen.