Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

2002 Lars Saabye Christensen, Norge: Halvbroren

2002 Lars Saabye Christensen, Norge: Halvbroren
Siv-Elin Nærø

Om författaren

Lars Saabye Christensen född i Oslo, är dansk medborgare, men uppväxt i Norge och skriver på norska. Debuten skedde med diktsamlingen Historien om Gly som utkom 1976. Christensen är också romanförfattare, litteraturkritiker, manusförfattare, dramaturg, översättare och författare till sångtexter. Han har även skrivit barnböcker och är medlem av Norska akademien.

Om det vinnande verket

Halvbrodern är ett familjedrama i glädje och sorg från Christensens Oslo. Det betecknas som hans livsverk och tog mer än 20 år att skriva. Romanen börjar med en beskrivning av tre kvinnor och tre generationer: mormodern som är gammal stumfilmstjärna, modern Boletta och dottern Vera. Männen har bara funnits där helt flyktigt – i den tid det tar att göra barn och sedan försvinna. Den 8 maj 1945 när Oslo och hela världen jublar, möter Vera en man hon aldrig sett förut. Han våldtar henne och Vera blir gravid och föder sonen Fred som uppfostras av romanens tre ensamstående kvinnor. Fyra år senare blir Vera återigen gravid, nu med cirkusartisten Arnold, och Freds halvbror föds. Boken skildrar ömsint de båda halvbrödernas relation och deras olika vägar i livet.

Halvbroren

Publicerad av: Forlaget Cappelen Damm 

Publikationsår: 2002

Det här är vad bedömningskomittén sade

Romanen spänner i sin nyanserade rikedom över flera generationers historia och skiftar mellan det realistiska och fantastiska. Berättelsen om Barnum Nilsen och hans bror Fred har en grundton av avstånd, förlust och sorg men rymmer försonande drag av humor, vänskap och svart hopp.