Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

2009 Per Petterson, Norge: Jeg forbanner tidens elv

2009 Per Petterson, Norge: Jeg forbanner tidens elv
Finn Ståle Felberg

Om författaren

Per Petterson är född i Oslo och är en av Norges mest erkända och populära författare. Han är född i en arbetarfamilj och har haft ett starkt engagemang i vänsterrörelsen. Per Petterson blev redan 1977 nominerad till Nordiska rådets litteraturpris för romanen Till Sibirien. År 2003 blev han internationellt uppmärksammad med Ut och stjäla hästar som tilldelades en rad priser i flera länder.

Om det vinnande verket

Jag forbannar tidens flod är trots titeln en vackert och stilla flytande roman. Arvid som är i tjugoårsåldern är kommunist och avbryter sina studier för att låta sig proletariseras. Detta gör hans mor svårt sårad och besviken. Tjugo år senare skiljer han sig samtidigt som hans mor drabbas av cancer. Hon beger sig till norra Danmark där hon är född. Arvid beslutar sig för att uppsöka henne. Han får där känslan av att ha misslyckats med allt: sitt yrkesliv, sitt äktenskap, sitt politiska engagemang. Hela romanen, där Arvid är berättaren, bygger på dessa tillbakablickar som domineras av hans förhållande till modern. Han beskriver svårigheten i deras förhållande, ungdomsdrömmarna, återvändandet till barndomen och dess smärtsamma historier.

Jeg forbanner tidens elv

Publicerad av: Förlaget Oktober 

Publikationsår: 2008

Det här är vad bedömningskomittén sade

I romanen beskriver hovedpersonen opplevelsene sine og sitt fragmenterte erindringsarbeid med flere livskriser i egen familie. I et poetisk og stillegående språk formidler Petterson hvor vanskelig det er å få sagt det som føles mest nødvendig å si til hverandre.