344. Staffan Eklöf (Hovedindlæg)

Informasjon

Speech type
Hovedinnlegg
Speech number
344
Speaker role
UHN
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Fru president! Utskottet för ett hållbart Norden anser att miljöbrott är ett problem som kan få stora konsekvenser för biologisk mångfald och ekosystem och att miljöbrott bör straffas på ett bättre sätt än i dag. Därför har utskottet för ett hållbart Norden behandlat detta förslag grundligt. Som en del av behandlingen höll Fausto Pocar, professor emeritus i internationell rätt, en presentation av ett initiativ som pågår i regi av det europeiska institutet för EU-lagstiftning om definition av ekocid som ett brott mot mänskligheten.

Professor Fausto Pocar sa att det ännu inte finns någon officiellt antagen definition av ordet ekocid och menade att ett tillägg till Romstadgan är viktigt. Han menade också att detta bör följas upp av EU-lagstiftning och lagstiftning på nationell nivå. Dessutom framgick att behandlingen av ekocid i Romstadgan kommer att bli en mycket långvarig process.

Utskottet har också avhållit ett digitalt seminarium om ekocid, där vi bland annat berörde vikten av att lagföra miljöbrott även för urbefolkningar och betydelsen av detta för den privata sektorn. Vidare har vi tittat på hur EU förhåller sig till miljöbrott inom EU och internationellt. Utskottet tar del av det pågående arbetet i EU, där kommissionen i december 2021 lade fram ett förslag till ett nytt direktiv som syftar till att effektivisera utredning och lagföring, inklusive förtydligande av definitionerna av miljöbrott. Vidare förväntas direktivet säkerställa effektiva sanktioner och gränsöverskridande utredning och lagföring.

Sammantaget finner utskottet att detta är ett ytterst komplext fall, vilket ytterligare kompliceras av att det ännu inte finns någon överenskommen definition av begreppet ekocid och av att gränserna mellan vad som kan anses vara ekocid och ”vanliga” miljöbrott är oklara. Utskottet kan därför inte ställa sig bakom förslaget och föreslår att Nordiska rådet inte vidtar ytterligare åtgärder med anledning av medlemsförslaget om ekocidlagstiftningen.