174. Flemming Møller Mortensen (Svar på fråga)

Informasjon

Speech type
Svar på spørsmål
Speech number
174
Date

Jeg er meget historisk interesseret, og jeg har også være ordfører på kulturområdet gennem mange år, og det her er jo ikke - kan man sige - en nordisk problemstilling. Det er en international problemstilling.

Jeg er rigtig glad for, at man har kunnet lave mange fine aftaler om udlån fra det ene museum til det andet, men jeg er også vidende om, at det er skønnere selv at eje. Det kan jeg godt forstå. Men det er fint, at man kan lave udlåningsaftaler. Altså, vi har for øjeblikket en stor film om Margrete I. Hendes kjole er i Sverige, og det er Danmark også ked af. Men den har vi også fået lov til at låne. Jeg synes, det vigtigste er, at man sikrer formidlingen og sikrer bevaringen af tingene. Men det er jo kulturministeres resort, at der mellem landene førsøges at lave de her aftaler. Vi har virkelig fine udvekslingsaftaler og også overdragelsesaftaler inden for Norden - måske nogle af de mest eksemplariske. Jeg kan ikke gå ind i den konkrete situation her, men håbe på, at der enten bliver et nyt udlån eller en decideret aftale om overdragelse.

Men det er en international problemstilling, fordi det her med, hvornår man har konfiskeret noget, er et spørgsmål om tolkningen af, hvor tingene har været i længst tid, og hvor de oprindelig kom fra. Men det her skal ikke være en skyttegravskrig. Jeg synes, man skal finde pragmatiske løsninger på det. Det har man god erfaring for at gøre i Norden.