Kim Andersen (V) (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
170
External speaker
Kim Andersen (V)
Speaker role
Midtergruppen
Date

Fru præsident. Tak for redegørelsen. Når man skal ud af den økonomiske krise, og det skal de nordiske lande jo, så tror jeg, det er vigtigt, at man samarbejder om vækst og jobskabelse. Og jeg tror, det er vigtigt, at man gør det på en nutidig og fremadrettet måde med samarbejde, med overholdelse af internationale aftaler og med en åben økonomi, med samhandel og med økonomisk aktivitet imellem landene. Det er vigtigt, at man ikke henfalder til gammeldags metoder med protektionisme. Det fører til indadvendthed og stagnation, og det respekterer ikke en moderne arbejdsdeling, hvor man får mest muligt ud af ressourcerne. Jeg synes, der kan være en tendens til, at der i situationen er nogen, der bekender sig til protektionisme og gamle metoder.

Handelspolitik kan jo også være udenrigspolitik, og udenrigspolitik kan være handelspolitik. I Danmark er vi opmærksomme på en udvikling i Norge, hvor man fører sig frem med en betragtelig grad af protektionisme, som er til skade for samhandelen i forhold til EU og i forhold til Danmark. Det er beklageligt; det er uacceptabelt. Vi oplevede i sommer, at Norge med øjeblikkelig virkning indførte 72 procent told på store hortensia – et marked, som danske og hollandske gartnere havde opdyrket, som norske gartnere nu ville overtage uden at have gjort forarbejdet, og som fik støtte af den norske regering. Det er ikke rimeligt. Vi oplever nu, at den norske regering i forslag til finanslov for 2013 opererer med eksorbitant store stigninger på import af ost og kødprodukter fra EU. Der er f.eks. tale om, at nogle kødprodukter skal stige med helt op til 400 procent. og nogle osteprodukter med omkring 270 procent.

Det er hverken moderne handelspolitik eller moderne udenrigspolitik. Det er protektionisme. Det er heller ikke i overensstemmelse med intentionerne i EØS, hvor det jo helt klart fremgår af artikel 19, at man skal arbejde for øget samhandel og øget frihandel. Det her er et spørgsmål om principper; det er et spørgsmål om, hvorvidt man bekender sig til international arbejdsdeling, og om man bekender sig til en liberal markedsøkonomi og til et fælles økonomisk ansvar over for hinanden, eller om man i en gammeldags indstilling vil hytte sig selv på nabolandenes bekostning.

Vi har i Danmark så meget veneration for Norge og nordmænd, at vi kan tillade os at gøre opmærksomt på det i et klart og tydeligt sprog. Vi har jo et rigtig, rigtig dejligt samkvem med nordmændene i det daglige. Det vil vi gerne blive ved med, men vi vil så gerne, at nordmændene også lytter til os i denne for os principielt vigtige sag. Tak.