Villy Søvndal (Svar på replik)

Upplýsingar

Gerð
Svar við athugasemd
Ræðunúmer
176
Notandi
Dagsetning

Vi er jo heldigvis i den situation i Arktis, at man skal være meget konspiratorisk for at se fjendebilleder. Man kan i virkeligheden sige, at det helt fantastiske ved det arktiske samarbejde er, at man i medfør af de erklæringer, der ligger, har erklæret, at stridigheder skal løses ved hjælp af internationale aftaler og international ret, og at det er lykkedes at fordele interesserne i området i form af aftaler, som jeg tror kunne danne model i store dele af verden – jeg var i Asien i sidste uge, hvor der jo er kendte stridigheder om nogle øer mellem forskellige lande i Asien. Der er vi heldigvis nået rigtig langt.

Derfor: Den militære kapacitet, der er nødvendig, er ikke en militær kapacitet i forhold til sikkerhedsproblemer. Det er i forhold til miljøovervågning, search and rescue-opgaver. Der er til gengæld meget brug for kapacitet, for som nogle af de tidligere talere også har peget på, er det jo et kæmpe stort område. Det er så stort et område, at intet land kan klare det alene. Derfor er der brug for, at vi laver en samarbejdsaftale i Arktisk Råd, hvor de enkelte lande tager deres ansvar. Men der er også brug for, fordi opgaven er så kæmpe stor, at vi samarbejder i et omfang, som vi sjældent har set før, for at klare den store opgave, vi står over for.

Så summa summarum: Vi er ikke i gang med at opruste i Arktis; vi er i gang med at løse nogle praktiske og mere civilorienterede opgaver, hvortil forsvaret hjælper til.