Katrín Jakobsdóttir (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Speech type
Framsöguræða
Speech number
228
Speaker role
Islands uddannelsesminister
Date

Ærede præsident. Jeg ønsker at orientere Nordisk Råd om det arbejde, som har været i gang i løbet af det seneste år med hensyn til at realisere ministerrådets strategi på uddannelses- og forskningsområdet. Det seneste år har budt på en række højdepunkter.

I april 2011 blev der nedsat en højniveaugruppe med henblik på en grundig gennemgang af det nordiske forskningssamarbejde. Gruppen præsenterede sin slutrapport ”Vilje til forskning” sidst på året. I rapporten fremlægger gruppen en række konkrete forslag med henblik på at skabe en øget merværdi inden for forskningssamarbejdet i Norden. Den understreger blandt andet behovet for en ny orientering, når det gælder relationerne mellem det nordiske forskningssamarbejde og EU, og lægger særlig vægt på et styrket samspil mellem forskning og innovation. MR-U vil i den videre opfølgning især prioritere arbejdet med forskningsinfrastruktur og samspillet med EU.

MR-U tog i efteråret 2011 initiativ til en nordisk satsning inden for uddannelsesforskning, hvilket resulterede i et nyt uddannelsesvidenskabeligt forsknings- og formidlingsprogram med titlen ”Education for Tomorrow”. Programmet har et budget på cirka 90 mio. Danskar kroner og arbejder med den målsætning at styrke Nordens position inden for uddannelsesforskning, at bidrage til en videnbaseret politik i Norden samt at formidle forskningsresultaterne til en bred gruppe af interessenter. Programmet stræber også efter at finde svar på spørgsmålet om, hvordan hele uddannelsessystemet skal kunne tilfredsstille fremtidens viden- og indlæringsbehov.

På området højere uddannelse har MR-U i 2011 besluttet at fortsætte satsningen på et nordisk masterprogram i det kommende år. Der vil blive etableret yderligere seks programmer inden slutningen af 2012, og en arbejdskomité vil inden længe præsentere et forslag til en mere langsigtet udvikling af programmet.

Omkring 120 højere uddannelsesinstitutioner fra de nordiske lande har i løbet af året deltaget i det såkaldte U-MAP-projekt, hvis formål er at kortlægge aktiviteterne på de højere uddannelsesinstitutioner. Målsætningen for satsningen er at bidrage til at synliggøre de højere uddannelser i Norden internationalt. Resultaterne skal også bidrage til at profilere det stærke nordiske videnskabelige område og bidrage til en øget gennemsigtighed inden for området højere uddannelse i Norden.

Ministerrådet har desuden besluttet at satse på at opbygge såkaldte netværk om videntrekanten, hvis formål er at skabe en tættere forbindelse mellem højere uddannelse, forskning og innovation og sprede viden om disse problemstillinger.

Som følge af globaliseringsprojektet ”En god uddannelse for unge og voksne” er blandt andet tre initiativer blevet iværksat, og de vil blive videreført i 2013. I det første af disse projekter har Nordens Velfærdscenter ansvaret for at udvikle og drive en ressourcebank til at modvirke frafald på uddannelsen. Ressourcebanken skal indsamle og formidle gode eksempler, såkaldte best practice-beskrivelser, forskningsbaseret viden, evaluering af forsøg og de mest lovende tiltag inden for forebyggelse af frafald på uddannelserne. Ressourcebanken skal desuden synliggøre og sprede gode eksempler og resultater, med henblik på at det bliver en del af den daglige praksis rundt om i de nordiske lande.

Der bliver også igangsat forskning i frafald på uddannelser i program ”Education for Tomorrow”, som jeg nævnte tidligere. Endelig er der også planer om udvikling af entrepenørskab på uddannelsesområdet.

Inden for voksenuddannelserne bliver der udarbejdet en kortlægning af de muligheder, som voksne har for at tage en gymnasiel uddannelse i de nordiske lande. På det sprogpolitiske område er der i Nordisk Ministerråd i 2012 fokus på behandlingen af en ny organisation af sprogområdet, som efter planen vil træde i kraft den 1. januar 2014.

Det nordiske globaliseringsinitiativ bliver afløst af et budget for prioriterede indsatser for 2013, MR-U’s støtte til forslag om grøn vækst, som generalsekretæren har givet til dette prioriterede budget.

Topforskningsinitiativet inden for klima , energi og miljø vil blive fulgt op blandt andet i relation til satsningerne på grøn vækst.

MR-U’s strategi lægger også stor vægt på det internationale perspektiv Norden i verden, og på flere områder er der skabt betydelige gennembrud i løbet af året. Den 1. januar 2012 blev Nordplus 2012-2016 lanceret efter en omfattende evaluering og diskussion. I det nye Nordplus åbnes blandt andet sprogprogrammet for deltagere fra de baltiske lande, og den første ansøgningsrunde i det nye Nordplus blev gennemført i foråret 2012 med i alt 703 ansøgninger.

I juli i år underskrev Nordplus sammen med en række øvrige europæiske forskningsorganisationer et memurandum of understanding med henblik på en forbedret koordinering af forskningsaktiviteterne i EU og en harmonisering af EU’s forskningspolitik.

Den 29. september 2011 underskev Nordisk Ministerråd og Rusland efter flere års forberedende forhandlinger en bred samarbejdsaftale på uddannelses- og forskningsområdet, som danner grundlag for et helt nyt samarbejde baseret på fælles prioritering og fælles finansiering.

Ministerrådet har desuden i samarbejde med Nordic Center på Fudanuniversitetet i Shanghai, Nordisk Institut for Asienstudier og Nordplus besluttet at etablere nye innovative universitetspladser i sine nordiske netværk om videntrekanten, som bygger på et bredt samarbejde mellem nordiske universiteter og innovationsaktører i hele Shanghaiområdet.

Kort sagt her MR-U’s strategi placeret det nordiske samarbejde omkring uddannelse, forskning, sprog og it i en global kontekst med ambitioner om at opbygge nye nordiske platforme for samarbejde, som kan bidrage til, at vores region bliver bedre til at udnytte de muligheder, som globaliseringen har skabt.

Ministerrådet ser frem til i det kommende år at vende tilbage til Nordisk Råd med henblik på en løbende dialog og for at rapportere om nye resultater og fremskridt. Tak.