Elisabeth Vik Aspaker (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Framsöguræða
Ræðunúmer
249
Speaker role
Minister for Nordisk Samarbejde, Norge
Dagsetning

Nordisk ministerråds strategi for bærekraftig utvikling, Et godt liv, i et holdbart Norden, trådte i kraft 2. januar 2013. Dette er første gang Nordisk ministerråd redegjør for gjennomføringen av strategien.

Strategien for bærekraftig utvikling bygger på to forhold. For det første skal all vår nordiske virksomhet ha et integrert perspektiv for bærekraft. For det andre skal bærekraftig utvikling fremmes på fem nøkkelområder: den nordiske velferdsmodellen, levedyktige økosystemer, klimaendringer, bærekraftig bruk av jordens ressurser samt utdanning, forskning og innovasjon.

For å støtte gjennomføring av strategien har vi samarbeidsministrene bevilget et særskilt tilskudd til bærekraftig utvikling på 3 mill. danske kroner per år. Strategien gjelder fram til 2025. I det innledende arbeidet har fagministerrådene hatt et sterkt fokus på aktiviteter som bidrar til å styrke den nordiske velferdsmodellen, og som fører til bærekraftig økonomisk vekst. Sektorene har også engasjert seg i klimaendringer samt utdanning og forskning. Tiltakene knyttet til levedyktige økosystemer og bærekraftig bruk av jordens ressurser er derimot litt færre og vil derfor kreve et ekstra fokus i tida som kommer.

Fagministerrådene arbeider først og fremst med de delene av strategiens målsettinger som inngår i sektorens kjernevirksomhet med systematisk integrering av alle tre dimensjonene for bærekraft – sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft skjer også gjennom enkeltstående prosjekter.

Det er viktig å se bærekraftig utvikling fra et helhetlig perspektiv for å oppnå resultater. Vi må oppmuntre fagsektorene til å forsterke det gode arbeidet som allerede gjøres med å inkludere de perspektivene for bærekraft som ikke tradisjonelt oppfattes som en del av kjernevirksomheten. De utfordringene vi opplever med strategien for bærekraft, ser vi også i arbeidet med integrering, i likestilling og i et barne- og ungdomsperspektiv. For å komme i mål kreves systematisk arbeid og kontinuerlig oppmerksomhet. Vi samarbeidsministrene vil fortsette å arbeide for dette.

I år har vi lansert et konkret verktøy i form av en elektronisk portal for bærekraftig utvikling. Portalen har fått navnet Gro etter den norske statsministeren Gro Harlem Brundtland, som mange vil vite ledet FNs kommisjon for bærekraftig utvikling. Portalen Gro skal gjøre det lettere å integrere perspektivet for bærekraftig utvikling. Portalen inneholder en veiledning for hvordan man arbeider med dette perspektivet i strategier, prosjekter og kontrakter. Formålet med verktøyet er også å inspirere sektorene og vise hvilke muligheter som finnes til å arbeide med de forskjellige målsettingene i strategien.

Verktøyet Gro er åpent for alle, men den primære målgruppen er alle dem som er involvert i driften av Nordisk ministerråds virksomhet, dvs. sekretariatet, institusjonene og arbeidsgruppene samt eksterne prosjektledere. Vi har store forhåpninger til at verktøyet skal føre til en mer systematisk integrering av perspektivet for bærekraftig utvikling i all vår virksomhet.

Da strategien ble lansert, ble vi enige om å innføre indikatorer for bærekraftig utvikling, noe som gir et bilde av de fremskritt som gjøres i våre land og regioner. Indikatorene peker også på langsiktige tendenser på strategiens fem fokusområder. De nordiske indikatorene for bærekraftig utvikling er tilgjengelige på Ministerrådets hjemmesider, og man kan også få en brosjyre om dem her på møtet. Utviklingen for de enkelte indikatorene oppdateres kontinuerlig på nettet.

Nordisk ministerråd fortsetter arbeidet med å fremme bærekraftig utvikling. Fra september i år har vi også FNs dagsorden for bærekraftig utvikling å forholde oss til: Transforming our world: the 2030 agenda for Sustainable Development. Ministerrådet ser et stort potensial for at det nordiske samarbeidet skal fungere som en plattform for de nordiske landenes gjennomføring av den globale dagsordenen og dens målsettinger.