Jan Lindholm (Replik)

Upplýsingar

Gerð
Andsvar
Ræðunúmer
199
Notandi
Speaker role
Midtergruppen
Dagsetning

Herr president! Jag vill ställa en fråga när det gäller sällsynta diagnoser. Man kan kanske tala om två huvudspår: Dels handlar det om god omvårdnad om de få patienter som inte kan få behandling så att de kan komma tillbaka till ett normalt liv med sysselsättning och så vidare, dels handlar det om en kategori där omvårdnadskostnaderna, framför allt medicinkostnaderna, är oerhört höga.

Jag har två frågor. När det gäller omvårdnad finns det några exempel. Det handlar exempelvis om Retts syndrom, där norska och svenska barn vårdas i Östersund. Det gäller ungefär 100 barn. Jag undrar om ni konkret har några funderingar på något liknande, där vårdkompetensen måste vara hög och där det bara handlar om några få i varje land, när det gäller att kunna samla resurserna någonstans i landet och få hög kvalitet på omvårdnaden de år man har kvar att leva.

Den andra frågan gäller medicinkostnaderna. Jag vet att det finns ett samarbete mellan den södra regionen i Sverige och Danmark. Det är annars väldigt uppsplittrat. Finns det funderingar på hur vi skulle kunna sänka kostnaderna genom att samarbeta i Norden som en enda upphandlare?