Maarit Feldt-Ranta (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
203
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe, Udvalget for Kundskab og Kulturs talsperson
Dagsetning

Herr president! Tack till ministern. Nordiska rådet vill gärna tacka för redogörelsen. Vi kan konstatera att ministerrådet följt eller planerar att följa upp mycket av det som rådet påpekade i sitt remissvar till samarbetsprogrammet. Bara för att nämna några exempel som vi tyckt är viktiga: ökad samverkan inom den nordiska lärarutbildningen, fokus på sambandet mellan högre utbildning och arbetsmarknaden, vikten av att gemensamma strategier som vil lägger upp i Norden också bättre verkställs, livslångt lärande, utveckling av digital infrastruktur.

Men det framgår även att Nordiska ministerrådet inte adresserat ett antal områden som näringsutskottet och kultur- och kunskapsutskottet pekade på i sitt remissvar. Vi menar fortsättningsvis att det finns behov för speciellt tre saker som vi hoppas att ministerrådet tar upp på sin agenda. Det första är det gemensamma ansökningssystemet genom till exempel en nordisk ansökningsportal till högre utbildning i de nordiska länderna. Det andra vi vill påpeka är att vi tycker att det behövs bättre förmedling av de resultat som det nordiska forskningssamarbetet genererar. För det tredje, och inte minst, insatser för att få fler kvinnor att söka sig till forskningen. Utskottet för kultur och kunskap kommer med intresse att följa det här arbetet fram över.

Sedan vill jag med tacksamhet konstatera att jag läste Ungdomens Nordiska råds slutkommuniké från deras session här under föregående veckoslut, och jag hoppas att ministerrådet också tar del av den eftersom den också innehåller många väldigt viktiga hälsningar också inom det här området.

Jag avslutar, president, med att jag som vice ordförande för Finlands delegation i Nordiska rådet med glädje kan konstatera att det finska ordförandeskapet i Nordiska rådet nästa år kommer att prioritera också det här nordiska utbildningssamarbetet.