Lars-Arne Staxäng (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
204
Speaker role
Den Konservative Gruppes talsperson
Dagsetning

Herr president och övriga nordiska ledamöter! Några av de allra viktigaste frågorna för ett land är just utbildning och forskning. Där har vi mycket att tjäna på att samarbeta och lära av varandra. Därför kan jag med glädje konstatera att samarbetet mellan våra länder har ökat och att även ambitionen att nå mål har ökat. Detta behövs. Vi har flera stora frågor framför oss som vi helt enkelt måste lösa för att behålla vår välfärd och våra jobb.

Jag vill därför ta upp några av dessa frågor, för min tid tillåter inte att jag går igenom allihop. Det handlar om gemensamma utbildningsmoduler och erfarenheter för att stärka ländernas lärarutbildningar. Om det är något vi kan konstatera är det just att våra skolor måste förbättras. Det gäller också forskningsbaserad fokusering på att utveckla samband mellan högre utbildning, industri och arbetsmarknaden. Detta är viktiga samband för att få vårt näringsliv att fungera som allra bäst.

Vi behöver också, precis som flera har varit inne på redan under frågestunden, en kartläggning av modeller för godkännande av utländska utbildningar och yrkeskvalifikationer. För att tala klarspråk: Vi behöver kunna använda våra examina över hela Norden. Dessutom har vi, precis som Marit sade här i talarstolen tidigare, inte minst i kultur- och utbildningsutskottet betonat att vi måste få till ett gemensamt antagningssystem om vi ska få detta att fungera i verkligheten. Vi måste förmedla forskningsresultaten mycket bättre än vi gör i dag. Det handlar också om insatser för att få fler kvinnor att söka sig till forskningen.